Kaczka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
Długo marynowane kacze uda, pieczone z aromatycznym sosem na bazie cydru, z miodem i goździkami. Do tego maślana marchewka i kasza owsiana. Pycha!

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Czy mięso z kaczki jest zdrowe?
Drób na pewno jest zdrowszy niż czerwone mięso. Kaczka nie jest tak popularna jak mięso z kurczaka czy indyka. Wydaje się jednak, że przeżywa teraz renesans i wraca na nasze stoły. Coraz łatwiej znaleźć ją w sklepach. Jest bardziej tłusta i kaloryczna od kurczaka. Zawiera witaminy z grupy B, fosfor, dużo białka i żelazo. Nie trzeba z niej rezygnować, ale też nie przesadzać i nie jeść jej zbyt często – zaleca się spożycie nie więcej niż 500 g mięsa tygodniowo.
Jak przyrządzić kaczkę?
Są setki sposobów przyrządzania kaczki. Jej wykwintne mięso sprawia, że potrawami z niej delektujemy się często podczas świąt. Zwykle jest to kaczka pieczona np. z jabłkami, pomarańczami lub nadziewana farszem np. z wątróbki. Może być duszona lub smażona.
Mięso z kaczki pasuje zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków. Stąd też kaczka przyrządzana jest często z jabłkami, pomarańczami, śliwkami, warzywami czy grzybami. Na co dzień częściej jemy piersi z kaczki, które przygotowuje się też znacznie szybciej.
Jak wyluzować kaczkę?
Podobno największym wyczynem przy przygotowaniu faszerowanej kaczki jest umiejętne jej wyluzowanie. Nie jest to faktycznie takie proste, ale ćwiczenie czyni mistrza. Luzowanie kaczki polega na usunięciu kości z surowego mięsa. Należy zrobić to za pomocą noża i własnych rąk. Uważać trzeba przy tym, żeby nie przedziurawić delikatnej skóry.
Jak zamarynować kaczkę?
Przed pieczeniem kaczkę warto zamarynować. Jest wiele przepisów na marynaty. Mogą być na bazie miodu, wina lub soku pomarańczowego. Przyprawisz je czosnkiem, majerankiem, jałowcem, goździkami czy rozmarynem. Kaczka powinna się marynować co najmniej całą noc.
Jak upiec kaczkę w całości?
Aby upiec kaczkę, musimy ją najpierw rozmrozić – jeśli kupiliśmy zamrożoną, a tak najczęściej jest. Rozmrażamy ją w lodówce przez kilka lub kilkanaście godzin, w zależności od jej wagi. Najprostszy sposób pieczenia kaczki w całości polega na natarciu jej dokładnie czosnkiem – z wierzchu i od środka. Przygotowujemy też pastę, którą natrzemy ją w następnym etapie. Mieszamy oliwę, sól, majeranek i paprykę i gotowe! Do środka kaczki wkładamy jeszcze czosnek oraz łyżkę masła i tak przygotowaną kaczkę wkładamy w brytfance na ok. 3 godziny do lodówki. Następnie pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 2 godzin.
Ile piecze się kaczka?
Przyjmuje się, że 2-kilogramowa tuszka powinna się upiec w ciągu 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do około 180-200°C. Oczywiście na czas przygotowania kaczki wpływa sposób jej przygotowania – rodzaj marynaty, czy ją nadziewamy itp. Jeśli chcesz sięgnąć po sprawdzony przepis, zapraszamy do skorzystania z przepisów Kuchni Lidla na:
- kaczkę z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- kaczkę po azjatycku
- kaczkę nadziewaną limonkami z ziemniakami i marchewką
- kaczkę pieczoną z gruszkami
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta?
Dobrze zamarynowana kaczka powinna być po upieczeniu soczysta. Zaleca się jednak w drugiej godzinie pieczenia polewać ją dodatkowo wodą lub sosem, który powstaje w brytfance.
Jak przyrządzić kaczkę w kawałkach?
Kaczkę można również przyrządzić w kawałkach. Przygotowanie takiego obiadu będzie znacznie szybsze, choć żeby nasze kacze nogi czy piersi były soczyste i miękkie, trzeba pamiętać o czasie przeznaczonym na marynowanie (około 2-3 godzin w lodówce, można też marynować całą noc). Części kaczki smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Sprawdź przepisy na kaczkę!