
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 5 słoiczków o pojemności około 200 ml
Krok 1: Podsmażamy śliwki
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy śliwki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Posypujemy przyprawami, lekko solimy i krótko podsmażamy. Dolewamy porto. Dodajemy cukier, liście laurowe i oberwane listki tymianku. Relisz dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 2: Gotujemy relisz
Do reliszu dodajemy ocet i gotujemy na wolnych ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż zgęstnieje, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec częściej, aby się nie przypalił.
Krok 3: Doprawiamy relisz
Relisz doprawiamy pieprzem cayenne, solą i octem. Natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych wrzątkiem słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Baklawa grecka
- Butter chicken
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Kurczak po tajsku
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
654 dni temu
w opisie dwukrotnie pojawia się dodanie octu - w kroku 2 i 3 - w którym tak na prawdę powinien zostać dodany ocet balsamiczny?
odpowiedz
1765 dni temu
Czy jeśli planuje zrobić go w słoikach z gumką typu Weck, których nie da się odwrócić w celu zassania, to należy je pasteryzować? Jeśli tak to jak długo?
odpowiedz
1765 dni temu
Przetwory w słoikach typu wek również możemy pasteryzować. Nie wymagają one jedynie odwracania do góry dnem-wystarczy po całym procesie odstawić je na ściereczkę w chłodne miejsce. Szczegółowe zasady wekowania na sucho, mokro i w pasteryzatorze (z wskazówkami dotyczącymi czasu i temperatury) znajdziesz w triku Kingi Paruzel. Odcinek i tekst pod materiałem wideo na pewno okażą się pomocne: https://kuchnialidla.pl/jak-pasteryzowac-przetwory :)