zobacz film Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię grillową
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN

Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.

Plastry bakłażana grillujemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Przekładamy na deskę do wystygnięcia. Kroimy w grube paski i przekładamy do miski.

KROK 2: GRILLUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia, a następnie rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w misce obok kawałków bakłażana.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING Z KOZIEGO JOGURTU

Jogurt kozi łączymy w misce z drobno posiekanym czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i posiekaną papryczką chili. Doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem.

Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i otartą z niej skórkę. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę, by smaki się połączyły. Dressing przekładamy do mniejszej miseczki. Z wierzchu skrapiamy oliwą.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ

Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jarek jarek
    452 dni temu
    a chętnych do opinii brak

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!