Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.
Plastry bakłażana grillujemy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru. Przekładamy na deskę do wystygnięcia. Kroimy w grube paski i przekładamy do miski.
KROK 2: GRILLUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystygnięcia, a następnie rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w misce obok kawałków bakłażana.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING Z KOZIEGO JOGURTU
Jogurt kozi łączymy w misce z drobno posiekanym czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i posiekaną papryczką chili. Doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem.
Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i otartą z niej skórkę. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę, by smaki się połączyły. Dressing przekładamy do mniejszej miseczki. Z wierzchu skrapiamy oliwą.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ
Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Chutney z ananasa
- Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
- Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Sałatka z owocami morza
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Kumpir w stylu greckim
- Żeberka z tempehu
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Gruszki parowane w białym winie
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Chleb chmurka z TikToka
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Stir fry z indyka z warzywami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Sałatka z boczkiem i chorizo
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Naleśniki w sosie piwnym
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
667 dni temu
a chętnych do opinii brak
odpowiedz