Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- kuchenkę mikrofalową
- robot wielofunkcyjny
- materiałową ściereczkę
- wałek
- okrągłą foremkę o średnicy 4 cm
- worek cukierniczy
- łaźnię parową (garnek z wodą i dużą, metalową miskę)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii i dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI
Do miski przesiewamy mąkę i tworzymy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub garnku. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z likierem jajecznym, żółtkami oraz płynnym masłem. Zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM ADWOKATOWY
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy żółtka z cukrem. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku. Masę ubijamy na parze, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy likier jajeczny oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników oraz lekkiego zgęstnienia. Miskę zdejmujemy.
Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Kiedy się rozpuści, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i studzimy do temperatury około 40-45°C. Masę mieszamy, stopniowo dodając niezbyt mocno ubitą śmietankę. Krem przekładamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 4: FORMUJEMY PĄCZKI
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką. Delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Wycinamy kółka o średnicy około 4 cm, w dłoniach nadajemy im okrągły kształt i układamy na desce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15-25 minut.
Krok 5: SMAŻYMY PĄCZKI
Olej rozgrzewamy do temperatury 160-180°C. Wyrośnięte pączki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe ciastka układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6: NADZIEWAMY PĄCZKI KREMEM
Przestudzone pączki przecinamy na pół. Za pomocą worka cukierniczego ciasto wypełniamy kremem. Wierzch każdego pączka dekorujemy odrobiną kremu oraz świeżymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!
Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Hummus z bobu
- Wegański twarożek z ziołami
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Babeczki jogurtowe z owocami
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
- Fasola z makrelą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Lizaki bezowe
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Babka z niespodzianką
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)