zobacz film Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko
  • kuchenkę mikrofalową
  • robot wielofunkcyjny
  • materiałową ściereczkę
  • wałek
  • okrągłą foremkę o średnicy 4 cm
  • worek cukierniczy
  • łaźnię parową (garnek z wodą i dużą, metalową miskę)

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii i dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI

Do miski przesiewamy mąkę i tworzymy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do wystudzenia.

Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub garnku. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z likierem jajecznym, żółtkami oraz płynnym masłem. Zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM ADWOKATOWY

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy żółtka z cukrem. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku. Masę ubijamy na parze, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy likier jajeczny oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników oraz lekkiego zgęstnienia. Miskę zdejmujemy.

Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Kiedy się rozpuści, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i studzimy do temperatury około 40-45°C. Masę mieszamy, stopniowo dodając niezbyt mocno ubitą śmietankę. Krem przekładamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 4: FORMUJEMY PĄCZKI

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką. Delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Wycinamy kółka o średnicy około 4 cm, w dłoniach nadajemy im okrągły kształt i układamy na desce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15-25 minut.

Krok 5: SMAŻYMY PĄCZKI

Olej rozgrzewamy do temperatury 160-180°C. Wyrośnięte pączki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe ciastka układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 6: NADZIEWAMY PĄCZKI KREMEM

Przestudzone pączki przecinamy na pół. Za pomocą worka cukierniczego ciasto wypełniamy kremem. Wierzch każdego pączka dekorujemy odrobiną kremu oraz świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!