
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- teflonową formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185-190°C
Krok 1: Pieczemy ciasto
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Zagotowujemy masę
W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Krok 3: Dekorujemy tartę
Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Gulasz wołowy
- Sos aioli
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Ramen
- Chlebek bananowy
- Tort lodowy
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
565 dni temu
Proponuję usunąć ten przepis. Tak jak poprzedni komentarz. ZAKALEC!!!!!!!!!
odpowiedz
2769 dni temu
zakalec
odpowiedz