zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • sitko o drobnych oczkach
  • 2 duże miski
  • 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • paterę

Przygotuj wcześniej

Orzechy nerkowca mocz w zimnej wodzie ok. 6-8 godzin lub zalej wrzątkiem i mocz co najmniej 1 godzinę. Odcedź dokładnie na sicie.

KROK 1: Łączymy suche składniki ciasta

Wszystkie suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do dużej miski.

KROK 2: Blendujemy mokre składniki ciasta

Mleko, szpinak, olej i sok wyciśnięty z cytryny blendujemy w drugiej misce na jednolitą masę.

KROK 3: Łączymy suche i mokre składniki ciasta

Mieszankę suchych składników przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i mieszamy za pomocą rózgi, aż całkowicie się połączą.

KROK 4: Pieczemy biszkopt

Gotową masę przekładamy do dwóch form wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto nie jest surowe, za pomocą drewnianego patyczka. Gdy patyczek będzie suchy, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy go do wystygnięcia.

KROK 5: Przygotowujemy krem z nerkowców

Mocno odsączone nerkowce łączymy w naczyniu blendera z nasionkami z laski wanilii i resztą składników kremu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.

KROK 6: Składamy i dekorujemy ciasto

Upieczone biszkoptowe blaty wyjmujemy z form i odstawiamy do wystygnięcia. Jeden z nich przekrawamy wzdłuż na pół. Połowę przekrojonego biszkoptu kruszymy do miski.

Na grubszy biszkopt wykładamy część kremu z nerkowców i przykrywamy go cieńszym (połową wcześniej przekrojonego blatu). Nakładamy kolejną warstwę kremu. Ciasto dekorujemy z wierzchu pokruszonym biszkoptem i borówkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    45 dni temu
    Czy można w tym przepisie pominąć cytrynę??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    43 dni temu
    Można, choć cytrynowy smak nadaje temu kremowi lżejszego, świeżego smaku.
  • Gość Gość
    171 dni temu
    Czym można zastąpić orzechy nerkowca, albo jakaś inna alternatywna wersja kremu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    169 dni temu
    Możesz wykorzystać krem orzechowy z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/czekoladowy-tort-weganski-z-domowym-kremem-orzechowym
  • Gość Gość
    185 dni temu
    Do kremu orzechowego użyłam mleczka kokosowego i choć dałam kilka orzechów więcej, krem wyszedł bardzo rzadki :( Czy można dodać coś do kremu by go zagęścić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    183 dni temu
    Możesz dodać więcej nerkowców. Ten krem z natury jest dosyć rzadki. Zobacz, jak to wygląda u Kingi w filmie :)
  • Ania Ania
    207 dni temu
    W przepisie napisane jest aby odsączyć orzechy nerkowca ... Ale jak długo i w czym je namaczać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    207 dni temu
    Aniu, już stosowna informacja wisi w akapicie "przygotuj wcześniej" :)
  • Ewa Ewa
    215 dni temu
    Mam tylko jedną foremkę do pieczenia. Czy druga część ciasta może poczekać aż się pierwszy blat upiecze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    215 dni temu
    Ewo, jak najbardziej. Zwłaszcza, że ciasto potrzebuje czasu, by ostygnąć przed połączeniem z kremem.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram