
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Przygotuj
- blender
- gałkownicę
Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy na gładki krem. Masę przelewamy do miski i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki. Masa tężeje ok. 3 godzin.
Lody nakładamy za pomocą gałkownicy do miseczek. Oprószamy wiórkami kokosowymi.
Chlebek awokado
Przygotuj
- blender
- keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm
- piekarnik rozgrzany do 180°C
Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
W misce łączymy mielone migdały, kakao, sól, sodę. Orzechy pekan siekamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. Suche składniki mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy zmiksowaną masę. Całość mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy resztką posiekanej czekolady. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Spaghetti z sosem z awokado
Przygotuj
- blender
- tarkę o małych oczkach
Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera. Dolewamy oliwę i miksujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.
Papryczkę chili drobno siekamy. Na dno dobrze rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. Makaron przekładamy na patelnię. Zostawiamy odrobinę wody po makaronie. Do makaronu dodajemy zielone pesto z awokado. Zmniejszamy ogień pod patelnią i mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie. Oprószamy parmezanem startym na tarce o małych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Tort lodowy
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Ramen
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1603 dni temu
Lody pyszne, jesli da się do foremek na lody (na patyku) - niestety gdy przelałam po pojemnika były bardzo twarde i ciężko je wyciągnąć. Co zrobić, by lody szło łatwo wyciągać z pojemnika?
odpowiedz
1603 dni temu
Magdaleno, świetnym sposobem na wyjęcie lodów z większego pojemnika jest umieszczenie jego spodu pod strumieniem ciepłej wody. Wystarczy chwila, by lodowa masa delikatnie zmiękła i łatwiej oddzieliła się od naczynia, ale możesz sobie dodatkowo pomóc obkrawając lody dookoła nożem i podważając je czymś elastycznym, np. silokonową łopatką.
2240 dni temu
Świetne przepisy!!! Dzięki!!!
odpowiedz