
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Podgrzewamy mleko. W środku miski robimy zagłębienie, wlewamy mleko (ciepłe), dodajemy połowę cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Roztapiamy masło i dodajemy je do rozczynu, do tego pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Smarujemy blaszkę masłem i oprószamy mąką.
Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki. Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem, następnie rozkładamy na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz umyte i pokrojone truskawki. Całość delikatnie posypujemy cukrem.
Kruszonka
Na blat sypiemy mąkę, cukier puder i masło. Całość siekamy nożem, a następnie rozcieramy palcami ciasto, aby połączyło się w małe kuleczki.
Na tak przygotowane ciasto sypiemy kruszonkę oraz płatki migdałów, po czym odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pancakes z borówkami
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż z jabłkami i cynamonem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (57)
580 dni temu
Dobre ciasto, ale wychodzi grubsze niż na zdjęciu.
odpowiedz
2945 dni temu
Przepyszne ciasto, pięknie pachnie, mega przyjemnie się robi. W czwartek zrobiłam po raz pierwszy na okoliczność gości a dziś wtorek- i juz stygnie kolejna blacha- bez okazji. Pyszne sezonowe ciasto. Składniki wyjątkowo zważyłam przed dodaniem i nie musiałam nawet mąki podsypywać do wyrobienia ciasto. Prima sort jak dla mnie ;)
odpowiedz
2945 dni temu
Przepyszne ciasto, pięknie pachnie, mega przyjemnie się robi. W czwartek zrobiłam po raz pierwszy na okoliczność gości a dziś wtorek- i juz stygnie kolejna blacha- bez okazji. Pyszne sezonowe ciasto. Składniki wyjątkowo zważyłam przed dodaniem i nie musiałam nawet mąki podsypywać do wyrobienia ciasto. Prima sort jak dla mnie ;)
odpowiedz
3012 dni temu
Jakiej wielkości powinna być blaszka?
odpowiedz
3009 dni temu
Używamy blachy piekarnikowej - takiej jak na zdjęciu :)
2945 dni temu
35cmx45 cm,
3357 dni temu
ja tylko podpowiem, że dobrze jest posmarować najpierw ciasto rozkłóconym białkiem lub białkiem z łyżką smietany i dopiero wtedy układac owoce. Mamy wtedy pewność, że sok z owoców nie wsiaknie w ciasto
odpowiedz
3362 dni temu
Niestety nie podano wymiarów blachy i nie wyszło tak ja zdjęciu. Urosło dwa razy bardziej :( szkoda:(
odpowiedz
3358 dni temu
Używamy blachy piekarnikowej :)
3382 dni temu
Nie raz piekłam już to ciasto-zawsze wychodzi przepysznie.W sezonie z owocami świeżymi,ale teraz mam tylko mrożone truskawki.Czy się uda?Czy nie będzie zakalca?Proszę o odpowiedź.Dyzia
odpowiedz
3381 dni temu
Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je i odsącz z nadmiaru wody :)
3349 dni temu
Sprawdzone,nie trzeba rozmrażać! Zrobiłam z mrożonymi malinami,borówkami i jeżynami.Wyszło cudowne,pachnące.Teraz siedzi w piekarniku z mrożonymi truskawkami i świeżym rabarbarem.Pięknie pachnie.Znów będzie pysznie. Dziękuję za super przepis.Dyzia
3640 dni temu
IreQ, dziękujemy za czujność, poprawione :)
odpowiedz
3643 dni temu
"umyty, pokrojony i osuszony truskawki", a co z rabarbarem ?
odpowiedz
3684 dni temu
Panie PIotrze, super objasnienia, ide piec ciacho :) Dzieki za "krok po kroku" , najlepsze w necie ! Pozdrawiam, Esti :)
odpowiedz
1878 dni temu
Świetny przepis! Ciasto na dużej blaszce wyrosło 2 x więcej niż na zdjęciu! Pyszne i pachnące. Dziękuję i pozdrawiam! będę próbować inne przepisy...
3687 dni temu
Bardzo dobry przepis, wszystko wychodzi jak trzeba. Zapisałam, zachowałam i na pewno powtórzę nie raz. Polecam
odpowiedz
3764 dni temu
Ciasto wyglada obłednie , własnie sie u mnie piecze hmmm az niemoge sie doczekac jak posmakuje tej pysznosci . Super przepis 👍
odpowiedz
3980 dni temu
Sandro same śliwki wystarczą. Pamiętaj jednak, by pozbawione pestek połówki układać skórką do dołu :)
odpowiedz
3981 dni temu
Koniecznie muszę zrobić to ciasto, tylko zastanawiam się jakimi innymi owocami mogłabym zastąpić truskawki i rabarbar. W sklepach nie ma już rabarbaru, ani pysznych świeżych truskawek. Może zrobić ze śliwką, ale chciałabym również mieć dwa smaki owoców słodki i kwaśny. Może śliwka + porzeczka? Czy sama śliwka wystarczy?
odpowiedz
3987 dni temu
pychotka
odpowiedz
4005 dni temu
Wyszło!!!! Z innymi owocami, ale było przepyszne. Wątpiłam w powodzenie tej misji, więc zrobiłam kiedy nie ma się komu pochwalić :( Biedny mąż musi zjeść cała blachę - oczywiście z moją pomocą...Następnym razem już z większą wiarą zrobię dla gości. Może dzieci tez dla tego ciasta zrezygnują z batonów?
odpowiedz
4043 dni temu
Jak by to babcia powiedziała weź blaszkę jaką chcesz. Robiłam na większej prostokątnej, część z jabłkami w korytku. Zawsze smakuje tak samo pysznie:)
odpowiedz
4049 dni temu
Właśnie wyjęłam z piekarnika...zapach roztaczał się po całym domu, wszyscy domownicy szaleli z niecierpliwości, przepyszne, lekko kwaskowe (robiłam bez truskawek z samym rabarbarem - jak za młodzieńczych lat) przełamane słodyczą ciasta i kruszonki. Rewelacja! Wszyscy zachwyceni...jeszcze ciepłe i prawie cała blaszka już zjedzona.
odpowiedz
4059 dni temu
Jadłam u koleżanki. Zrobiłam wczoraj sama, z małymi modyfikacjami. Pyszne :D i uda się każdemu :)
odpowiedz
4071 dni temu
Kingo bardzo się cieszymy, że Ci smakował! :) Placek drożdżowy ma to do siebie, że bez względu na to czy troszkę wyższy, czy niższy - jest równie pyszny! :)
odpowiedz
4071 dni temu
Uhm, miarki w oczach nie mam, a i widzę, że expert lidlowy też za bardzo się nie orientuje w temacie:-) Dziewczyny zaryzykowałam i upiekłam w blaszce "piekarnikowej" wymiary 40x34. Wyszedł taki jak na zdjęciu - smakuje nieziemsko, kwaśny rabarber i słodkie truskawki...Polecam
odpowiedz
4073 dni temu
uśmiałam się, ze widać tą blaszkę na zdjęciu no ale centymetra w oczach nie mam :) mniej więcej widać tyle,że lepiej byłoby znac te wymiary.
odpowiedz
4073 dni temu
kingo, wielkość blaszki użytej w przepisie widoczna jest na zdjęciach :)
odpowiedz
4073 dni temu
Witam, na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?? Moja z piekarnika ma 40x34 i nie wiem czy nie będzie za duża. Fajnie gdyby jakiś expert lidlowy nam odpowiedział:-)
odpowiedz
4098 dni temu
Super przepis! ja zawsze miałam problem z ciastem drożdżowym ale z tego przepisu wychodzi idealne ! polecam
odpowiedz
4308 dni temu
Wiele razy robiłam ciasto drożdżowe i zawsze wszystkim smakowało. Jednak moim zdaniem właśnie to, które zrobiłam według powyższego przepisu, było najlepsze. Polecam.
odpowiedz
4312 dni temu
tak, już kilka razy przygotowywałam ten przepis, latwo, prosto, pysznie
odpowiedz
4386 dni temu
Pycha :)
odpowiedz
4396 dni temu
ciasto wyszło super !!!Mama bardzo się postarała i nie poszło to na marne dzięki PAWEŁ ..
odpowiedz
4396 dni temu
Ciasto super, połączenie słodkich truskawek i lekko kwaśnego rabarbaru jest rewelacyjne, ale moim zdaniem trochę trzeba dłużej piec. Polecam!!!!
odpowiedz
4402 dni temu
Ja użyłam 2 paczek cukru po 16g i była to ilość wg mnie idealna:) Ciasto pycha!!!
odpowiedz
4405 dni temu
Jak już robi się przepis, to bądźcie precyzyjni, mam jedno opakowanie cukru waniliowego -32 gramy, a drugie 16 gram. Dlaczego nie podano gramatury. Proszę o pomoc.
odpowiedz
4406 dni temu
Piekłam tego placka drożdżowego i jestem pod dużym wrażeniem , wyszedł taki jak na zdjęciu idealny, pyszny . Polecam , a te migdały hmmmmm
odpowiedz
4407 dni temu
świetne, smak dzieciństwa :)
odpowiedz
4412 dni temu
Rewelacyjny przepis:) Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe i wyszło lepiej niż idealne :) Polewam :)
odpowiedz
4416 dni temu
Rewelacja...pół blachy zjedliśmy na ciepło:-).Polecam.
odpowiedz
4416 dni temu
Ciasto super wyszło, polecam :)
odpowiedz
4416 dni temu
genialne, przypomina smakiem dzieciństwo, polecam :)
odpowiedz
4418 dni temu
Przepis rewelacja, ciasto przepyszne (zwłaszcza na drugi dzień) i jak cudownie pachnie...Na pewno znów je upiekę ;o)
odpowiedz
4419 dni temu
ten przepis będzie przez całe lato moim ulubionym, jak truskawki się skończą można ciasto robić z innymi sezonowymi owocami. Ciasto jest przepyszne, bardzo aromatyczne, pięknie pachnie
odpowiedz
4419 dni temu
Pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło!!!! Właśnie rodzinka dokonała degustacji i jest wniebowzięta a ja dumna jak paw :)
odpowiedz
4419 dni temu
Ja jeszcze nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego ale jak zobaczyłam je na zdjęciu to musiałam spróbować - i wiecie co? Wyszło pyszne, rodzina myślała że kupiłam. . . :D :P Dzięki wielkie za pyszne przepisy... A jeżeli chodzi o czas jaki ciasto rosło, to tak mniej więcej - patrzyłam czy się podnosi, potem je zagniotłam i znowu odstawiłam - ale za drugim razem musiało podwoić objętość, później wyłożyć na blachę, dodać owoce i kruszonkę i jeszcze chwilę odczekać aż też trochę urośnie - i do piekarnika..... Smacznego! :D
odpowiedz
4420 dni temu
jak duża blacha musi być do tego ciasta?
odpowiedz
4420 dni temu
Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe, wyszło rewelacyjnie, pulchniutkie i przede wszystkim bardzo smaczne. Świetny przepis!!!
odpowiedz
4420 dni temu
Ciasto jest na dużą blachę wkładaną bezpośrednio do piekarnika, taką dołączona do kuchenki na wysokośc wychodzi wówczas ja to na zdjęciu, wymiaru w centymetrach nie pamiętam.
odpowiedz
4421 dni temu
takie tam
odpowiedz
4421 dni temu
Pyszny wyszedł mi drożdżowy placuch dziękuje za przepis :-)
odpowiedz
4423 dni temu
Ja zrobiłam w blaszce 31x21 i to w/g mnie jest za mała blaszka. Ciasto pięknie wyrosło i jest dużo wyższe niż na zdjęciu, z przerażeniem patrzyłam podczas pieczenia czy mi nie wykipi. Ale w smaku boskie :)
odpowiedz
4423 dni temu
Dokładnie, jaki wymiar blachy??
odpowiedz
4423 dni temu
Na jaki wymiar blachy jest ten przepis? Jakie proporcje powinny być na to ciacho do małej tortownicy? Pozdrawiam :-)
odpowiedz
4424 dni temu
Witam :) mam pytanie. Na jak długo odstawiamy rozczyn? tak mniej więcej... dziękuję
odpowiedz
zobacz wszystkie