
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: Przygotowujemy brukselkę
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z cukrem przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, skrapiamy całość oliwą. Całość mieszamy.
KROK 2: Przygotowujemy beszamel
W urządzeniu Monsieur Cuisine wybieramy program „beszamel”. Postępujemy według wskazań robota.
Beszamel możemy przygotować również w garnku. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Dolewamy mleko. Zagotowujemy, nieustannie mieszając. Przyprawiamy.
KROK 3: Zapiekamy bruskelkę
Na brukselkę wylewamy beszamel. Na wierzch ścieramy parmezan. Możemy również delikatnie posypać wszystko bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.

Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Karmelizowana brukselka
Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!

Zobacz przepisy
na lato
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Kurczak po wietnamsku
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1621 dni temu
parmezan nie jest z reguły wegetariański
odpowiedz
1370 dni temu
Jest wegetariański, nie jest wegański. Wegetarianizm nie wyklucza nabiału, weganizm owszem.
1365 dni temu
Parmezan jest absolutnie wegetariański! Ale nie jest wegański.