zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • formę o średnicy 24 cm

KROK 1: Przygotowujemy spód

W blenderze miksujemy ciasteczka. Przekładamy do dużej miski. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Masę dodajemy do ciasteczek i łączymy. Wyrabiamy. Przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem pudrem, dociskając, tworzymy równą warstwę spodu. Wstawiamy do lodówki.

KROK 2: Łączymy składniki masy

Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Do jogurtu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Wlewamy do serka, dodajemy cukier puder. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na spód ciasta. Wierzch wyrównujemy łopatką. Wstawiamy do lodówki na około 45 minut.

KROK 3: Dekorujemy ciasto

Truskawki kroimy w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Na wierzchu układamy truskawki. Obieraczką do warzyw ścieramy paseczki czekolady. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    40 dni temu
    Niestety po wymieszaniu, żelatyny z masą zrobiły się grudki :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    39 dni temu
    Jeśli niewłaściwie się połączy składniki lub żelatyna jest za słabo rozpuszczona, mogą powstać grudki. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana
  • Gość Gość
    62 dni temu
    Wyszlo pyszne. Bardzo lubię Twoje przepisy oraz to w jaki sposób je przedstawiasz. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Janek Janek
    127 dni temu
    Świetny przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    170 dni temu
    Czy moglibyście mi napisać o ile zwiększyć ilość składników aby zrobić ciasto w blaszce 36 x 25 cm? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    170 dni temu
    Ciężko nam przewidzieć efekt, ale przy blaszce o takich wymiarach możesz spróbować powiększyć ilość składników o połowę tych przewidzianych w naszym przepisie, czyli przygotować ciasto z ok. 750 g mascarpone itd.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram