zobacz film Chutney z ananasa

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • niewielki garnek
  • ostry nóż
  • drążarkę do ananasa (opcjonalnie)
  • słoiczki z zakrętkami

KROK 1

Chutney z ananasa - Obieramy i kroimy ananasaAnanasa obieramy ze skóry, odcinamy zdrewniały środek i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę oraz pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.

 

 

KROK 2

Chutney z ananasa - Gotujemy do zgęstnieniaDo garnka wsypujemy cukier brązowy oraz wlewamy ocet winny w stosunku 2 : 1 (np. 2 szklanki cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut.

KROK 3

Chutney z ananasa - Przekładamy do słoikówGorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram