
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- blachę do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto parzone
Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło. Podgrzewamy, mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i do zagotowanej mieszaniny dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie, tak by nie powstały grudki. Podgrzewamy ok. 1 minuty, mieszając.
Krok 2: Miksujemy ciasto
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.
Krok 3: Pieczemy ptysie
Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Arancini - kulki ryżowe
- Butter chicken
- Ciasto na pierogi
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Baklawa grecka
- Przepis na sos bolognese
- Leczo
- Ramen
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1429 dni temu
Ptysie dobrze wygladaja i napewno sa smaczne, ale co zrobic, zeby po upieczeniu nie osiadly?
odpowiedz
1429 dni temu
Ciasto ptysiowe opada wtedy, kiedy nie jest wystarczająco wypieczone. Najważniejsze, by włożyć ptysie do dobrze rozgrzanego piekarnika (niech osiągnie wskazane w przepisie 200 stopni, nie wkładaj ptysiów za wcześnie). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie zostaw ptysie w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, by stygły stopniowo w cieple. Dzięki temu ładnie się dopieką i nie powinny opaść. Poznasz, że są gotowe po cieście: z wierzchu powinno być naprawdę chrupiące.
2286 dni temu
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć ryżowej albo kukurydzianej? Może znajdzie się jakieś rozwiązanie dla insulinoopornych bezglutenowców? :)
odpowiedz