Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Przygotowanie

Marchewki obieramy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie na pół w poprzek. Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki długości ok. 5 cm. Marchew i seler układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy środek. Odkrawamy szyjkę i kuper. Lotki skrzydełek wywijamy na drugą stronę. Wierzch i środek oprószamy solą i pieprzem. Cebulę oraz cytrynę kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka wraz z 3 obranymi ząbkami czosnku. Udka kurczaka związujemy razem. Układamy kurczaka na warzywach.

W miseczce mieszamy miękkie masło, musztardę Dijon i 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotową pastą nacieramy dokładnie kurczaka.

Naczynie z warzywami i kurczakiem wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach polewamy kurczaka ½ szklanki wody. Po kolejnych 15 minutach ponownie polewamy kurczaka 1/2 szklanki wody. Następnie co 10 minut zbieramy sos z dna naczynia, w którym piecze się kurczak, i polewamy dokładnie jego wierzch. Łącznie pieczemy kurczaka około 60-75 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu kroimy kurczaka na porcje.

Jak podawać

Podajemy z pieczoną marchewką i selerem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kurczak po indyjsku

Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Kurczak po indyjsku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kurczak po amerykańsku

Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Kurczak po amerykańsku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2637 dni temu
    U mnie wyszło świetnie!:) Zrobiłam dokładnie według przepisu. Dawno nie jadłam takiego dobrego kurczaka. Mięso jest miękkie, dobrze upieczone, warzywa także. Polecam!

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3463 dni temu
    Ten kurczak bardziej się ugotował niż upiekł, nie zachwycił nas :-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4221 dni temu
    Kurczak palce lizac, tylko marchewka wyszla twarda... musialam ja troche jeszcze podpiec bez kurczaka

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!