New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miskę,
  • materiałową ścierkę,
  • nóż,
  • pojemnik na jedzenie z pokrywką,
  • kamień do wypiekania pizzy,
  • deskę do krojenia,
  • łyżkę,
  • przecierak z grubymi oczkami.

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do miski wlej wodę i dodaj drożdże, a potem wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj mąkę i wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, oliwę i cukier. Wymieszaj i wyciągnij na blat.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Blat podsyp mąką, a później zacznij wyrabiać ciasto. Nie powinno trwać to dłużej niż 10 minut.

KROK 3: ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Uformuj z ciasta kulę, a potem zostaw ją pod przykryciem na 30 minut.

KROK 4: DZIELIMY CIASTO I WKŁADAMY DO LODÓWKI

Wyrośnięte nieco ciasto podziel na dwie kulki, a potem wsadź do pojemnika i zamknij. Pojemnik włóż do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.

KROK 5: WSADZAMY KAMIEŃ DO PIECA

Do nagrzanego pieca wsadź kamień, aby porządnie się rozgrzał. Proces ten powinien trwać ok. godzinę.

KROK 6: WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI

Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie odłóż na niecałą godzinę, by podniosło swoją temperaturę i jeszcze trochę wyrosło.

DODATKI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory przetrzyj na przecieraku do miski, a potem dodaj do nich koncentrat i sól. Salami pokrój w plastry. Zetrzyj mozarellę.

KROK 2: FORMUJEMY CIASTO

Jedną kulkę obtocz delikatnie w mące, a potem rozciągnij na blacie podsypanym mąką.

KROK 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI

Na pizzy rozetrzyj sos pomidorowy, a potem dodaj ser i salami. Zostaw na cieście centymetrowy rant.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA KAMIEŃ

Przy pomocy stalowego talerza, łopaty lub innego narzędzia przełóż gotową pizzę na kamień do pizzy.

KROK 5: WYPIEKAMY PIZZĘ

Pizzę piecz przez 8-9 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Wyciągnij ją, gdy brzegi staną się lekko rumiane. Po wyjęciu z pieca odłóż pizzę do przestygnięcia na 1-2 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu pokrój ją na 6 kawałków i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    88 dni temu
    Przepisy nieprecyzyjne nie podano temperatury pieczenia. Bezużyteczne szkoda oglądać

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    87 dni temu
    Temperatura pieczenia jest podana w kroku "Przygotuj wcześniej" i wynosi 250°C.

Przepis na pizzę nowojorską – garść informacji wstępnych

Pizza New York, znana też jako pizza nowojorska lub New York style pizza to jeden z obowiązkowych elementów jadłospisu współczesnego Amerykanina. Skąd wzięła się NY pizza i jaka jest jej historia?

Pierwszą pizzerię na terenie USA otwarto w nowojorskiej dzielnicy Małe Włochy, a jej właścicielem był włoski pizzerman Gennaro Lombardio. Z początku miejsce to funkcjonowało jako sklep wraz z pizzą na kawałki, a potem zamieniło się w kultowe miejsce z pizzą New York style, aż do momentu odejścia jego najlepszego pizza mastera Antonio Totonno Pero. W 1924 Totonno założył własną pizzerię o nazwie Totonno’s, która szybko stała się popularna wśród mieszkańców miasta.

Jak wyglądał przepis na oryginalną New York City pizza? Początkowo pizzę wypalano tylko w piecach ceglanych na węgiel, a ciasto pokrywane było serem, a dopiero później sosem pomidorowym, lecz z biegiem lat przepis, dzięki któremu powstaje pizza nowojorska, nieco się zmienił. Jakie tajemnice kryje w sobie formuła pizzy z Nowego Yorku? Tego dowiesz się z kolejnego akapitu.

Pizza nowojorska – NY style pizza

Barwna historia NYC pizza wiąże się z przybyciem do Nowego Jorku imigrantów z Włoch, którzy stworzyli w tym mieście całe dzielnice. W tych dzielnicach panowała atmosfera jak w małych, włoskich miasteczkach, a wszędzie roztaczał się zapach pysznej pizzy i makaronów. Przepisy na te dania przystosowano do szybkiego życia w Ameryce. Pizza w stylu nowojorskim jest znacznie bardziej kaloryczna od włoskiego odpowiednika, a do jej przygotowania używa się większej ilości sera.

Czym jeszcze charakteryzuje się nowojorska pizza? Pizza NY style to mocno wyrośnięty placek z chrupiącym spodem i puszystym wnętrzem. Jak wszystko w USA, występuje tylko w rozmiarze XXL (czasem osiąga średnicę powyżej 60 cm), a na jej powierzchni można spotkać niezliczoną ilość składników, chociaż Margherita wzbogacona o pepperoni jest tą najbardziej popularną. W Nowym Jorku zjesz pizzę z pieczarkami, kiełbasą, cebulą, brokułami, papryką, chili i innymi niecodziennymi składnikami.

Klasyczna pizza w stylu nowojorskim – o czym powinieneś wiedzieć?

NY style pizza tradycyjnie przyrządzana jest ręcznie, bez użycia mikserów i innych sprzętów mieszających. Chociaż do jej wypiekania używa się obecnie pieców elektrycznych i gazowych, to w wielu miejscach wciąż można spotkać piece opalane drewnem lub węglem. Pizza New York style powinna składać się z sosu pomidorowego zrobionego z mieszanki pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego oraz oryginalnej, włoskiej mozzarelli w bloku. Sos na pizzę jest robiony na świeżo, nigdy nie gotuje się go wcześniej, by zgęstniał. W niektórych lokalach dodaje się do niego oregano, czosnek lub płatki chili.

Na pizzy NY znajdziesz także wiele interesujących dodatków, a samo ciasto ugina się już pod ciężarem sera. Najbardziej popularne są jednak wersje dość skromne bo wspomniana już podstawowa Margherita i wersja z dodatkiem pepperoni.

Taką obficie udekorowaną pizzę zwykle składa się na pół jak kanapkę, by ułatwić sobie jej zjedzenie, bez ryzyka poplamienia. Wiele osób najpierw ściąga z niej wierzchnią warstwę wytopionego tłuszczu, a dopiero potem zjada. I choć pizza New York style wzbudza oburzenie wśród Włochów zamieszkujących Półwysep Apeniński, to w USA stała się symbolem tego właśnie kraju i to bardzo chętnie zjadanym. Spróbuj i Ty  kto wie, może też zakochasz się w tym rodzaju pizzy?

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!