![New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/86b707cbec50-22934233c328-kw42-2023-lidl-new-york-pizza-przepis-na-pizze-w-stylu-nowojorskim.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę,
- materiałową ścierkę,
- nóż,
- pojemnik na jedzenie z pokrywką,
- kamień do wypiekania pizzy,
- deskę do krojenia,
- łyżkę,
- przecierak z grubymi oczkami.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski wlej wodę i dodaj drożdże, a potem wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj mąkę i wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, oliwę i cukier. Wymieszaj i wyciągnij na blat.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Blat podsyp mąką, a później zacznij wyrabiać ciasto. Nie powinno trwać to dłużej niż 10 minut.
KROK 3: ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Uformuj z ciasta kulę, a potem zostaw ją pod przykryciem na 30 minut.
KROK 4: DZIELIMY CIASTO I WKŁADAMY DO LODÓWKI
Wyrośnięte nieco ciasto podziel na dwie kulki, a potem wsadź do pojemnika i zamknij. Pojemnik włóż do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.
KROK 5: WSADZAMY KAMIEŃ DO PIECA
Do nagrzanego pieca wsadź kamień, aby porządnie się rozgrzał. Proces ten powinien trwać ok. godzinę.
KROK 6: WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie odłóż na niecałą godzinę, by podniosło swoją temperaturę i jeszcze trochę wyrosło.
DODATKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przetrzyj na przecieraku do miski, a potem dodaj do nich koncentrat i sól. Salami pokrój w plastry. Zetrzyj mozarellę.
KROK 2: FORMUJEMY CIASTO
Jedną kulkę obtocz delikatnie w mące, a potem rozciągnij na blacie podsypanym mąką.
KROK 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI
Na pizzy rozetrzyj sos pomidorowy, a potem dodaj ser i salami. Zostaw na cieście centymetrowy rant.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA KAMIEŃ
Przy pomocy stalowego talerza, łopaty lub innego narzędzia przełóż gotową pizzę na kamień do pizzy.
KROK 5: WYPIEKAMY PIZZĘ
Pizzę piecz przez 8-9 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Wyciągnij ją, gdy brzegi staną się lekko rumiane. Po wyjęciu z pieca odłóż pizzę do przestygnięcia na 1-2 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu pokrój ją na 6 kawałków i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
![Pizza z tortilli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/16b49a601b8e-6bf4043b0440-kw42-2023-lidl-pizza-z-tortilli.webp)
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
![Pizza bez drożdży](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/51dd1f541d6f-3f9327c51a80-kw42-2023-lidl-pizza-bez-drozdzy.webp)
Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
![Pizza rzymska](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8d72bc2367ed-09c96024849c-kw42-2023-lidl-pizza-rzymska.webp)
Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!
![Pizza z patelni](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac35c5ff3ea2-155770cda33a-kw42-2023-lidl-pizza-z-patelni.webp)
Przepis na pizzę nowojorską – garść informacji wstępnych
Pizza New York, znana też jako pizza nowojorska lub New York style pizza to jeden z obowiązkowych elementów jadłospisu współczesnego Amerykanina. Skąd wzięła się NY pizza i jaka jest jej historia?
Pierwszą pizzerię na terenie USA otwarto w nowojorskiej dzielnicy Małe Włochy, a jej właścicielem był włoski pizzerman Gennaro Lombardio. Z początku miejsce to funkcjonowało jako sklep wraz z pizzą na kawałki, a potem zamieniło się w kultowe miejsce z pizzą New York style, aż do momentu odejścia jego najlepszego pizza mastera Antonio Totonno Pero. W 1924 Totonno założył własną pizzerię o nazwie Totonno’s, która szybko stała się popularna wśród mieszkańców miasta.
Jak wyglądał przepis na oryginalną New York City pizza? Początkowo pizzę wypalano tylko w piecach ceglanych na węgiel, a ciasto pokrywane było serem, a dopiero później sosem pomidorowym, lecz z biegiem lat przepis, dzięki któremu powstaje pizza nowojorska, nieco się zmienił. Jakie tajemnice kryje w sobie formuła pizzy z Nowego Yorku? Tego dowiesz się z kolejnego akapitu.
Pizza nowojorska – NY style pizza
Barwna historia NYC pizza wiąże się z przybyciem do Nowego Jorku imigrantów z Włoch, którzy stworzyli w tym mieście całe dzielnice. W tych dzielnicach panowała atmosfera jak w małych, włoskich miasteczkach, a wszędzie roztaczał się zapach pysznej pizzy i makaronów. Przepisy na te dania przystosowano do szybkiego życia w Ameryce. Pizza w stylu nowojorskim jest znacznie bardziej kaloryczna od włoskiego odpowiednika, a do jej przygotowania używa się większej ilości sera.
Czym jeszcze charakteryzuje się nowojorska pizza? Pizza NY style to mocno wyrośnięty placek z chrupiącym spodem i puszystym wnętrzem. Jak wszystko w USA, występuje tylko w rozmiarze XXL (czasem osiąga średnicę powyżej 60 cm), a na jej powierzchni można spotkać niezliczoną ilość składników, chociaż Margherita wzbogacona o pepperoni jest tą najbardziej popularną. W Nowym Jorku zjesz pizzę z pieczarkami, kiełbasą, cebulą, brokułami, papryką, chili i innymi niecodziennymi składnikami.
Klasyczna pizza w stylu nowojorskim – o czym powinieneś wiedzieć?
NY style pizza tradycyjnie przyrządzana jest ręcznie, bez użycia mikserów i innych sprzętów mieszających. Chociaż do jej wypiekania używa się obecnie pieców elektrycznych i gazowych, to w wielu miejscach wciąż można spotkać piece opalane drewnem lub węglem. Pizza New York style powinna składać się z sosu pomidorowego zrobionego z mieszanki pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego oraz oryginalnej, włoskiej mozzarelli w bloku. Sos na pizzę jest robiony na świeżo, nigdy nie gotuje się go wcześniej, by zgęstniał. W niektórych lokalach dodaje się do niego oregano, czosnek lub płatki chili.
Na pizzy NY znajdziesz także wiele interesujących dodatków, a samo ciasto ugina się już pod ciężarem sera. Najbardziej popularne są jednak wersje dość skromne – bo wspomniana już podstawowa Margherita i wersja z dodatkiem pepperoni.
Taką obficie udekorowaną pizzę zwykle składa się na pół jak kanapkę, by ułatwić sobie jej zjedzenie, bez ryzyka poplamienia. Wiele osób najpierw ściąga z niej wierzchnią warstwę wytopionego tłuszczu, a dopiero potem zjada. I choć pizza New York style wzbudza oburzenie wśród Włochów zamieszkujących Półwysep Apeniński, to w USA stała się symbolem tego właśnie kraju i to bardzo chętnie zjadanym. Spróbuj i Ty kto wie, może też zakochasz się w tym rodzaju pizzy?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa krem z buraczków
- Pizza 4 sery
- Minipizza z kabanosami
- Ekspresowa pizza domowa
- Słodka pizza owocowa
- Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
- Kanapka z pastrami
- Empanada galicyjska
- Wegańskie ciasteczka brownie
- Pizza capricciosa
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Pizza z patelni
- Pizza z tortilli
- Wegański lunchbox do pracy
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Kanapki z ceviche z łososia
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Precle z warzywami
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Tosty z batatu i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Pesto ze szpinaku
- Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
- Kuleczki z koziego sera
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Ser feta w sezamowej panierce
Komentarze (2)
177 dni temu
Przepisy nieprecyzyjne nie podano temperatury pieczenia. Bezużyteczne szkoda oglądać
odpowiedz
176 dni temu
Temperatura pieczenia jest podana w kroku "Przygotuj wcześniej" i wynosi 250°C.