Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę,
- materiałową ścierkę,
- nóż,
- pojemnik na jedzenie z pokrywką,
- kamień do wypiekania pizzy,
- deskę do krojenia,
- łyżkę,
- przecierak z grubymi oczkami.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski wlej wodę i dodaj drożdże, a potem wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj mąkę i wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, oliwę i cukier. Wymieszaj i wyciągnij na blat.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Blat podsyp mąką, a później zacznij wyrabiać ciasto. Nie powinno trwać to dłużej niż 10 minut.
KROK 3: ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Uformuj z ciasta kulę, a potem zostaw ją pod przykryciem na 30 minut.
KROK 4: DZIELIMY CIASTO I WKŁADAMY DO LODÓWKI
Wyrośnięte nieco ciasto podziel na dwie kulki, a potem wsadź do pojemnika i zamknij. Pojemnik włóż do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.
KROK 5: WSADZAMY KAMIEŃ DO PIECA
Do nagrzanego pieca wsadź kamień, aby porządnie się rozgrzał. Proces ten powinien trwać ok. godzinę.
KROK 6: WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie odłóż na niecałą godzinę, by podniosło swoją temperaturę i jeszcze trochę wyrosło.
DODATKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przetrzyj na przecieraku do miski, a potem dodaj do nich koncentrat i sól. Salami pokrój w plastry. Zetrzyj mozarellę.
KROK 2: FORMUJEMY CIASTO
Jedną kulkę obtocz delikatnie w mące, a potem rozciągnij na blacie podsypanym mąką.
KROK 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI
Na pizzy rozetrzyj sos pomidorowy, a potem dodaj ser i salami. Zostaw na cieście centymetrowy rant.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA KAMIEŃ
Przy pomocy stalowego talerza, łopaty lub innego narzędzia przełóż gotową pizzę na kamień do pizzy.
KROK 5: WYPIEKAMY PIZZĘ
Pizzę piecz przez 8-9 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Wyciągnij ją, gdy brzegi staną się lekko rumiane. Po wyjęciu z pieca odłóż pizzę do przestygnięcia na 1-2 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu pokrój ją na 6 kawałków i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.
Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!
Przepis na pizzę nowojorską – garść informacji wstępnych
Pizza New York, znana też jako pizza nowojorska lub New York style pizza to jeden z obowiązkowych elementów jadłospisu współczesnego Amerykanina. Skąd wzięła się NY pizza i jaka jest jej historia?
Pierwszą pizzerię na terenie USA otwarto w nowojorskiej dzielnicy Małe Włochy, a jej właścicielem był włoski pizzerman Gennaro Lombardio. Z początku miejsce to funkcjonowało jako sklep wraz z pizzą na kawałki, a potem zamieniło się w kultowe miejsce z pizzą New York style, aż do momentu odejścia jego najlepszego pizza mastera Antonio Totonno Pero. W 1924 Totonno założył własną pizzerię o nazwie Totonno’s, która szybko stała się popularna wśród mieszkańców miasta.
Jak wyglądał przepis na oryginalną New York City pizza? Początkowo pizzę wypalano tylko w piecach ceglanych na węgiel, a ciasto pokrywane było serem, a dopiero później sosem pomidorowym, lecz z biegiem lat przepis, dzięki któremu powstaje pizza nowojorska, nieco się zmienił. Jakie tajemnice kryje w sobie formuła pizzy z Nowego Yorku? Tego dowiesz się z kolejnego akapitu.
Pizza nowojorska – NY style pizza
Barwna historia NYC pizza wiąże się z przybyciem do Nowego Jorku imigrantów z Włoch, którzy stworzyli w tym mieście całe dzielnice. W tych dzielnicach panowała atmosfera jak w małych, włoskich miasteczkach, a wszędzie roztaczał się zapach pysznej pizzy i makaronów. Przepisy na te dania przystosowano do szybkiego życia w Ameryce. Pizza w stylu nowojorskim jest znacznie bardziej kaloryczna od włoskiego odpowiednika, a do jej przygotowania używa się większej ilości sera.
Czym jeszcze charakteryzuje się nowojorska pizza? Pizza NY style to mocno wyrośnięty placek z chrupiącym spodem i puszystym wnętrzem. Jak wszystko w USA, występuje tylko w rozmiarze XXL (czasem osiąga średnicę powyżej 60 cm), a na jej powierzchni można spotkać niezliczoną ilość składników, chociaż Margherita wzbogacona o pepperoni jest tą najbardziej popularną. W Nowym Jorku zjesz pizzę z pieczarkami, kiełbasą, cebulą, brokułami, papryką, chili i innymi niecodziennymi składnikami.
Klasyczna pizza w stylu nowojorskim – o czym powinieneś wiedzieć?
NY style pizza tradycyjnie przyrządzana jest ręcznie, bez użycia mikserów i innych sprzętów mieszających. Chociaż do jej wypiekania używa się obecnie pieców elektrycznych i gazowych, to w wielu miejscach wciąż można spotkać piece opalane drewnem lub węglem. Pizza New York style powinna składać się z sosu pomidorowego zrobionego z mieszanki pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego oraz oryginalnej, włoskiej mozzarelli w bloku. Sos na pizzę jest robiony na świeżo, nigdy nie gotuje się go wcześniej, by zgęstniał. W niektórych lokalach dodaje się do niego oregano, czosnek lub płatki chili.
Na pizzy NY znajdziesz także wiele interesujących dodatków, a samo ciasto ugina się już pod ciężarem sera. Najbardziej popularne są jednak wersje dość skromne – bo wspomniana już podstawowa Margherita i wersja z dodatkiem pepperoni.
Taką obficie udekorowaną pizzę zwykle składa się na pół jak kanapkę, by ułatwić sobie jej zjedzenie, bez ryzyka poplamienia. Wiele osób najpierw ściąga z niej wierzchnią warstwę wytopionego tłuszczu, a dopiero potem zjada. I choć pizza New York style wzbudza oburzenie wśród Włochów zamieszkujących Półwysep Apeniński, to w USA stała się symbolem tego właśnie kraju i to bardzo chętnie zjadanym. Spróbuj i Ty kto wie, może też zakochasz się w tym rodzaju pizzy?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
316 dni temu
Przepisy nieprecyzyjne nie podano temperatury pieczenia. Bezużyteczne szkoda oglądać
odpowiedz
315 dni temu
Temperatura pieczenia jest podana w kroku "Przygotuj wcześniej" i wynosi 250°C.