Pieczeń a'la Orloff
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne i wykałaczki do szaszłyków oraz słoik.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem) lub 220°C (bez termoobiegu).

Sos

2 łyżki oleju rzepakowego rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, sól, drobno posiekaną cebulę, podsmażamy i energicznie mieszamy. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki i zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser ementaler, mieszamy. Posypujemy do smaku gałką muszkatołową oraz minimalną ilością soli.

Sos beszamelowy

50 g masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 50 g mąki i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować i dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.

Sos winegret

W słoiku łączymy 2 czubate łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Słoik zamykamy i energicznie nim potrząsamy.

Schab

Schab bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Wysmażone mięso wykładamy na kratkę z piekarnika, by tłuszcz mógł spływać na blachę, a mięso wystygnąć.

Ostygnięty schab głęboko nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy w środku przygotowanym sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy plasterki sera. Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot i umieszczamy ponownie na kratce z piekarnika. Schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu – 220°C) na 10 minut.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos i wyjęty z piekarnika schab. Na schab wykładamy ponownie sos. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej 15-20 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Zapiekamy.

Pietruszkę drobno siekamy i posypujemy nią wyciągnięty z piekarnika schab. Podajemy z miksem sałat, który polewamy sosem winegret.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Aga Aga
    1057 dni temu
    Danie robiłam już dwa razy na imprezę rodzinną. Nie było osoby która by się nim nie zajadała. Jutro robię go ponownie. Naprawdę rewelacja. Jedyne co zmieniłam za drugim razem to większą ilość mleka aby sos był trochę rzadszy. Dziękuję za przepis i polecam Wszystkim :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1171 dni temu
    Danie udało się w 100%!!! Było miękkie, soczyste i idealnie upieczone... I ten smak!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1471 dni temu
    Karolino, tak, polędwiczki przygotowane tym sposobem również będą pysznie smakować :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1472 dni temu
    Czy można użyć polędwiczki do tego dania?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1489 dni temu
    zgadzam się z Ctos - dokładnie obsmażyłam schab ze wszystkich stron przed pieczeniem i wyszedł idealny, miękki i soczysty, a do tego ten sos - jak dla mnie rewelacja, mąż zjadł ze smakiem, 3-letni synek również, a ja chętnie powtórzę ten obiad za jakiś czas :)

    odpowiedz

  • smakowita smakowita
    1502 dni temu
    Trochę zawiodłam się na tym przepisie bo faktycznie wyglądało to apetycznie niestety nie przemówiło to danie do mnie. Natomiast sam beszamel z pieczarkami pycha. Wykorzystam go w połączeniu z innym mięsem.

    odpowiedz

  • tina tina
    1518 dni temu
    Niestety, ale moi przedmówcy mają rację, schab był twarty. Nie byłam osobą która tą potrawę robiła, byłam zapraszona na obiad jako gośc. Dla nas mięso bylo twarde. Natomiast sos rewelacja, super.. Na pewno wypróbuję ten przepis, ale czas pieczenia mięsa musimy zdecydowanie wydłyżyć.

    odpowiedz

  • Europa112 Europa112
    1571 dni temu
    Jak wydłużyć czas pieczenia to wychodzi wspaniała rzecz

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1577 dni temu
    przepis godny polecenia. pycha!!!! :)

    odpowiedz

  • Ctos Ctos
    1580 dni temu
    robiłem to już 2razy i jest super cóż widzę że wielu ludzi nie rozróżnia upieczonego soczystego mięsa od upieczonego i wysuszonego na wiór, później narzekają że jest twarde, zrozumcie jedno, upieczone mięso, to mięso koloru szarego, a to, że przy krojeniu wypływa wam czerwonawy płyn, to jest właśnie sok i to właśnie dlatego obsmażaliście schab z każdej strony aby zamknąć ten sok w środku i nie pozwolić aby schab się z niego wysuszył, jeśli soku nie będzie, mięso będzie twarde wiem, wiem, cała masa ludzi nie cierpi jak coś wypływa z mięsa i twierdzi, że jest mięso jest surowe przypomina mi się letni grill gdzie wszyscy patrzą na mnie jak na ufo,jak ja ściągam dużo wcześniej mięsko, a oni czekają aż będzie jak podeszwa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1599 dni temu
    Potwierdzam, po tym czasie surowe, po dopieczeniu twarde. Bardzo średni przepis, nie polecam!

    odpowiedz

  • Dorota Ceniuk Dorota Ceniuk
    1608 dni temu
    TAK ZDECYDOWANIE ZA KRÓTKO DODAŁAM JESZCZE 20 I BYŁO PYSZNIE

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1610 dni temu
    Zadziwia mnie czas pieczenia podany w przepisie. Kilogramowy kawał schabu i tylko 25-30 minut w piekarniku?? Naciąłem się już okrutnie na przepisie na gęś sosie musztardowym - mięso było kompletnie niejadalne, twarde i gumowate. Mam obawy, że tu może być podobnie.

    odpowiedz

  • hanka hanka
    1614 dni temu
    niestety schab po wyjeciu z piekarnika okazal sie surowy po dopieczeniu twardy. Bede probowac z tym przepisem na innym miesie . Sos z pieczarkami reewalacja!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    Mięso po wyjęciu z piekarnika po określonym czasie surowe . Potrzebowało jeszcze ok 1/2 godziny Przepis bardzo smaczny .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Po podanym czasie wyjęłam mięso z piekarnika i było całkiem surowe, więc wróciło z powrotem. Sos smaczny, ale zobaczymy co będzie z mięsem, mam nadzieję, że będzie się nadawało do jedzenia..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Mięso potrzebowało u mnie co najmniej godzinę w piekarniku lecz nadal było niedopieczone i nie nadawało się do jedzenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1616 dni temu
    mi też się nie podobał ten przepis nie smaczny i schab surowy.beznadzieja wole przepisy okrasy.szkoda tylko produktów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Po wyjęciu z piekarnika schab był jeszcze surowy. Zdecydowanie trzeba go dłużej piec.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    jooooola, spróbuj zatem przepisu Okrasy i podziel się również wrażeniami! Boczek do pieczeni możemy użyć dowolny, taki jaki lubimy bardziej :)

    odpowiedz

  • jooooola jooooola
    1620 dni temu
    Pyszne wyszlo, naprawde polecam choc mieso jak to schab twardawe przy tym czasie pieczenia. W przepisie Okrasy napewno będzie mieciutkie bo pieczenie w niskiej temperaturze jest fenomenalne. Jednakze dzis wizualnie przekonal mnie Pascal i oczywiście nie zawiodlam się:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1620 dni temu
    Czy boczek ma być parzony czy wędzony?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1622 dni temu
    Danie sehr gut Pascal ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1623 dni temu
    Próbować z innym mięsem zawsze można, lecz trzeba pamiętać, że wówczas otrzymujemy zupełnie inne danie. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • QTAZ QTAZ
    1623 dni temu
    Witam, czy do tej cudnej potrawy można użyć zamiast polędwiczki wieprzowej pierś z kurczaka? Pozdrawiam serdecznie i gratuluję świetnego pomysłu na przepis.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram