Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • pędzelek
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: NAMACZAMY ŻURAWINY

Żurawiny zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odstawiamy, by lekko zmiękły.

Krok 2: OBIERAMY GRUSZKI

Gruszki obieramy i przecinamy na pół. Cztery najbardziej kształtne owoce wybieramy do pieczenia (odkładamy), dwa pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Krok 3: KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone gruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy namoczone żurawiny razem z sokiem. Ponownie mieszamy i gotujemy, aż odparuje cały płyn.

Pod koniec gotowania, gdy zredukujemy płyn, dodajemy masło. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4: DRĄŻYMY GRUSZKI

Z gruszek przeznaczonych do pieczenia za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne, tworząc niewielkie wgłębienie na nadzienie. Każdą łódeczkę smarujemy miodem za pomocą pędzelka.

Gruszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. By były stabilne, podcinamy je od spodu.

Krok 5: UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK

Białka ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier.

Posiekane orzechy łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy i dodajemy do ubitej piany z białek. Delikatnie mieszamy.

Krok 6: NADZIEWAMY I PIECZEMY GRUSZKI

Gruszkowe łódeczki wypełniamy przestudzonym nadzieniem. Na wierzch każdej z nich wykładamy porcję piany z orzechami włoskimi. Lekko uklepujemy.

Resztę piany wykładamy obok gruszek, by upiec z niej minibezy. Gruszki i bezy pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 7: PODAJEMY GRUSZKI

Talerz dekorujemy owocami czerwonej porzeczki, malinami i listkami mięty. Obok układamy upieczone gruszki z bezą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Daria Ładocha

Bezy z marakują

Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Bezy z marakują

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!