zobacz film Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée

Grzegorz Russak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Dodawanie kapusty do cebuli

Dodawanie kapusty do cebuli

Z główki młodej kapusty wycinamy głąb. Kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i przesypujemy solą. Odstawiamy na 10-15 minut, a następnie zalewamy wrzątkiem. Przekładamy na sito, odcedzamy.

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle klarowanym w garnku. Do cebuli dorzucamy kapustę, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła. Doprawiamy cukrem, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy.

Składniki przyprawy myśliwskiej mielemy np. w młynku do kawy. Przyprawę przechowujemy w słoiczku i używamy do mięs.

Krok 2: Moczenie kotletów w zalewie

Moczenie kotletów w zalewie

Schab myjemy i osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą myśliwską z obu stron i rozbijamy na cienkie płaty.

Przygotowujemy zalewę do mięsa z mleka oraz 200 ml śmietanki. Wbijamy jaja, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą myśliwską. Całość miksujemy. Do zalewy wkładamy schab i umieszczamy w lodówce minimum na 12 godzin.

Po wyjęciu mięsa z zalewy osuszamy je papierowym ręcznikiem i lekko panierujemy w mące zmieszanej z pieprzem. Schab smażymy na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle na złoty kolor.

Krok 3: Dusimy mięso w sosie

Dusimy mięso w sosie

Do miski wlewamy czerwone wino, resztę śmietanki oraz miód. Całość mieszamy. Usmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy sosem. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso skruszeje, a sos zgęstnieje.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i tłuczemy na purée, dodając odrobinę śmietany.

Na talerze nakładamy ziemniaki, obok plastry schabu w sosie i młodą kapustę. Kapustę i ziemniaki posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    678 dni temu
    Jak się nazywa ta maszynka do ubijania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    678 dni temu
    Jest to maszynka do zmiękczania mięsa :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    679 dni temu
    Kolendra może być mielona bądź w nasionkach. Gorczyca w ziarenkach. Wszystkie przyprawy mielemy ze sobą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    681 dni temu
    I jeszcze gorczyca, czy mielona ma być, czy cała w ziarenkach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    681 dni temu
    Czy w tej marynacie kolendra ma być świeża? suszona? czy to mają być nasiona kolendry rozdrobnione w moździerzu?

    odpowiedz

  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    865 dni temu
    Co to znaczy, że mięso skruszeje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    865 dni temu
    Aż mięso będzie miękkie i delikatne :)
  • Kasia Kasia
    886 dni temu
    zwarzył mi się sos podczas gotowania z mięsem ;(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    886 dni temu
    Kasiu, bardzo ważne jest, by przygotowywać sos na małym ogniu, a wcześniej bardzo dokładnie wymieszać składniki!
  • Gość Gość
    888 dni temu
    "Zraz wieprzowy na dziko" to kotlet? Bo ja kojarzę zrazy wieprzowe ale takie zwijane ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    888 dni temu
    Tym przepisem nawiązujemy do kuchni staropolskiej. Zraz nie zawsze był zwijany. Niegdyś było to danie składające się z plastra mięsa duszonego w sosie.
  • Jadwiga Jadwiga
    890 dni temu
    Moj przepis na kapuste " na krotko" brzmi. Do garnka daje wode na okolo 3cm. wrzucam lyzke smalcu i lyzeczke soli.Gdy woda sie zagotuje wrzucam poszatkowana kapuste.Na koniec gdy kapusta jest miekka dodaje do smaku lyzeczke cukru troszeczke octu lub cytryny pokrojony koperek.Zycze smacznego!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram