 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Dodawanie kapusty do cebuli
Z główki młodej kapusty wycinamy głąb. Kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i przesypujemy solą. Odstawiamy na 10-15 minut, a następnie zalewamy wrzątkiem. Przekładamy na sito, odcedzamy.
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle klarowanym w garnku. Do cebuli dorzucamy kapustę, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła. Doprawiamy cukrem, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy.
Składniki przyprawy myśliwskiej mielemy np. w młynku do kawy. Przyprawę przechowujemy w słoiczku i używamy do mięs.
Krok 2: Moczenie kotletów w zalewie
Schab myjemy i osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą myśliwską z obu stron i rozbijamy na cienkie płaty.
Przygotowujemy zalewę do mięsa z mleka oraz 200 ml śmietanki. Wbijamy jaja, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą myśliwską. Całość miksujemy. Do zalewy wkładamy schab i umieszczamy w lodówce minimum na 12 godzin.
Po wyjęciu mięsa z zalewy osuszamy je papierowym ręcznikiem i lekko panierujemy w mące zmieszanej z pieprzem. Schab smażymy na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle na złoty kolor.
Krok 3: Dusimy mięso w sosie
Do miski wlewamy czerwone wino, resztę śmietanki oraz miód. Całość mieszamy. Usmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy sosem. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso skruszeje, a sos zgęstnieje.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i tłuczemy na purée, dodając odrobinę śmietany.
Na talerze nakładamy ziemniaki, obok plastry schabu w sosie i młodą kapustę. Kapustę i ziemniaki posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
 


 
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (12)
3251 dni temu
Jak się nazywa ta maszynka do ubijania?
Odpowiedz
3251 dni temu
Jest to maszynka do zmiękczania mięsa :)
3252 dni temu
Kolendra może być mielona bądź w nasionkach. Gorczyca w ziarenkach. Wszystkie przyprawy mielemy ze sobą.
Odpowiedz
3254 dni temu
I jeszcze gorczyca, czy mielona ma być, czy cała w ziarenkach?
Odpowiedz
3254 dni temu
Czy w tej marynacie kolendra ma być świeża? suszona? czy to mają być nasiona kolendry rozdrobnione w moździerzu?
Odpowiedz
3438 dni temu
Co to znaczy, że mięso skruszeje?
Odpowiedz
3438 dni temu
Aż mięso będzie miękkie i delikatne :)
3459 dni temu
zwarzył mi się sos podczas gotowania z mięsem ;(
Odpowiedz
3459 dni temu
Kasiu, bardzo ważne jest, by przygotowywać sos na małym ogniu, a wcześniej bardzo dokładnie wymieszać składniki!
3462 dni temu
"Zraz wieprzowy na dziko" to kotlet? Bo ja kojarzę zrazy wieprzowe ale takie zwijane ;)
Odpowiedz
3462 dni temu
Tym przepisem nawiązujemy do kuchni staropolskiej. Zraz nie zawsze był zwijany. Niegdyś było to danie składające się z plastra mięsa duszonego w sosie.
3463 dni temu
Moj przepis na kapuste " na krotko" brzmi. Do garnka daje wode na okolo 3cm. wrzucam lyzke smalcu i lyzeczke soli.Gdy woda sie zagotuje wrzucam poszatkowana kapuste.Na koniec gdy kapusta jest miekka dodaje do smaku lyzeczke cukru troszeczke octu lub cytryny pokrojony koperek.Zycze smacznego!
Odpowiedz
zobacz wszystkie