zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • papier do pieczenia
  • wałek

Przygotuj wcześniej

Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc.

KROK 1: Przygotowujemy masę daktylową

Daktyle i część syropu miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masę chłodzimy w lodówce.

KROK 2: Przygotowujemy ciasto

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy olej kokosowy, 1 łyżkę syropu po daktylach i 1 łyżkę masy daktylowej. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy, a następnie zagniatamy. Ciasto umieszczamy na kawałku papieru do pieczenia. Przykrywamy je drugim kawałkiem i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości 5-6 mm. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 25-30 minut.

KROK 3: Pieczemy spody

Ściągamy jedną, górną warstwę papieru. Nożem do pizzy kroimy ciasto na paski (10 x 2 cm). Kawałki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C – pieczemy 8-10 minut na złoty kolor. Studzimy.

KROK 4: Temperujemy czekoladę

Czekoladę temperujemy – zobacz, jak to zrobić!

KROK 5: Robimy batoniki

Na wystudzone spody batoników szprycujemy schłodzoną masę daktylową. Batoniki przekładamy na kratkę do pieczenia. Pod spód podkładamy papier do pieczenia.

Tworzymy kornet z papieru do pieczenia. Wlewamy do środka czekoladę, odcinamy końcówkę. Dekorujemy batony czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    6 dni temu
    czym można zastąpić daktyle ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    6 dni temu
    Możesz użyć suszonych fig i zrobić masę figową :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram