
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do julienne
- tarkę
Krok 1: Przygotowujemy makaron z cukinii
Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron. Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą.
Krok 2: Gotujemy sos
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusimy razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Krok 3: Dodajemy klopsiki do sosu
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki. Bulion zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wrzucamy klopsiki. Gotujemy 25 minut. Następnie klopsiki odcedzamy i dodajemy do sosu. Na talerz nakładamy porcję spaghetti z cukinii i polewamy sosem z klopsikami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
1521 dni temu
Proszę (proszę admina) o wyświetlanie komentarzy sensownie pod przepisem, a nie tylko ostatni. Zadałam pytanie, które już było zadane, a nawet otrzymało odpowiedź. Bez sensu organizacja tej strony. Admin na dywanik!
odpowiedz
1521 dni temu
Internauto, pod niektórymi przepisami znajduje się bardzo wiele komentarzy, stąd opcja zwijanej listy. Można ją jednak zawsze rozwinąć, wybierając opcję „pokaż wszystkie”. Na komentarze nie zawsze odpowiadamy w czasie rzeczywistym, więc na odpowiedź niekiedy trzeba trochę dłużej poczekać (o ile to możliwe lepiej zadać ją wcześniej, jeśli planujesz przygotować konkretne danie). Staramy się jednak, by żadne zadane pytanie nie pozostało bez odpowiedzi :) A z racji tego, że pytania się powtarzają, dobrą praktyką jest sprawdzanie dyskusji w komentarzach-być może ktoś już pytał o podobne kwestie i problem będzie można rozwiązać szybciej.
1521 dni temu
Jak rozumiem, cukinia jest surowa (bez obróbki termicznej, bez marynowania w occie owocowym lub sosie sojowym)? Taka: au naturel?
odpowiedz
1521 dni temu
Zgadza się. Robimy z nich jedynie makaron przy pomocy obieraczki ;)
2684 dni temu
Danie wyszło bardzo pyszne. Szkoda, że nie można dodać zdjęć. Polecam :)
odpowiedz
2983 dni temu
Cukinię podajemy surową czy coś przegapiłem?
odpowiedz
2982 dni temu
Podajemy surową :)
2725 dni temu
Dobre pytanie.