KACZKA

SZLACHETNY DRÓB W TOWARZYSTWIE OWOCÓW

Mięso kaczki kojarzy nam się z wykwintnymi daniami, które wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Trzeba przyznać, że aby przyrządzić pyszną kaczkę, konieczna jest znajomość kilku zasad. Skorzystaj z doświadczenia Karola Okrasy i Elisabeth Dudy, a efekt na pewno będzie mistrzowski.

Aromatyczna, pachnąca przyprawami kaczka, soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz, od dawna jest niekwestionowaną faworytką francuskich kucharzy. Potrafią zrobić z jej udziałem prawdziwe kulinarne arcydzieła. Mięso kaczki o charakterystycznym smaku uwielbia towarzystwo słodko-kwaśnych owoców. W Polsce przyrządzamy kaczkę z jabłkami, we Francji króluje kaczka w pomarańczach, ale świetnie sprawdzają się także brzoskwinie, mandarynki, gruszki, żurawiny, śliwki i morele, a w kuchni azjatyckiej – mango, liczi i ananas.

W tym tygodniu możemy poznać przepisy na pieczoną kaczkę z brzoskwiniami autorstwa Elisabeth Dudy oraz kaczkę duszoną w kwasie chlebowym podaną z flambirowanymi śliwkami przygotowaną przez Karola Okrasę. Brzmi kusząco? Zachęcamy do wypróbowania obydwu przepisów i podzielenia się wrażeniami w komentarzach.

Elisabeth Duda

Ambasadorka francuskiej kultury, aktorka i miłośniczka dobrego jedzenia. Czy oczaruje podniebienia Karola i Doroty?


Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    2904 dni temu
    ile kosztuje kacza

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2902 dni temu
    Aby być na bieżąco z ofertą i aktualnymi cenami, sugerujemy zaglądanie na stronę Lidla http://www.lidl.pl/pl/index.htm :)
  • Gość Gość
    3329 dni temu
    najlepsza z jabłkami kaczusia...

    odpowiedz

  • gość gość
    3334 dni temu
    ma ktoś może przepis z opakowania kaczki z jabłkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3338 dni temu
    uwielbiam kaczkę! na pewno wypróbuję oba przepisy.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!