Mięso kaczki kojarzy nam się z wykwintnymi daniami, które wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Trzeba przyznać, że aby przyrządzić pyszną kaczkę, konieczna jest znajomość kilku zasad. Skorzystaj z doświadczenia Karola Okrasy i Elisabeth Dudy, a efekt na pewno będzie mistrzowski.
Aromatyczna, pachnąca przyprawami kaczka, soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz, od dawna jest niekwestionowaną faworytką francuskich kucharzy. Potrafią zrobić z jej udziałem prawdziwe kulinarne arcydzieła. Mięso kaczki o charakterystycznym smaku uwielbia towarzystwo słodko-kwaśnych owoców. W Polsce przyrządzamy kaczkę z jabłkami, we Francji króluje kaczka w pomarańczach, ale świetnie sprawdzają się także brzoskwinie, mandarynki, gruszki, żurawiny, śliwki i morele, a w kuchni azjatyckiej – mango, liczi i ananas.
W tym tygodniu możemy poznać przepisy na pieczoną kaczkę z brzoskwiniami autorstwa Elisabeth Dudy oraz kaczkę duszoną w kwasie chlebowym podaną z flambirowanymi śliwkami przygotowaną przez Karola Okrasę. Brzmi kusząco? Zachęcamy do wypróbowania obydwu przepisów i podzielenia się wrażeniami w komentarzach.
Komentarze (5)
2904 dni temu
ile kosztuje kacza
odpowiedz
2902 dni temu
Aby być na bieżąco z ofertą i aktualnymi cenami, sugerujemy zaglądanie na stronę Lidla http://www.lidl.pl/pl/index.htm :)
3329 dni temu
najlepsza z jabłkami kaczusia...
odpowiedz
3334 dni temu
ma ktoś może przepis z opakowania kaczki z jabłkami
odpowiedz
3338 dni temu
uwielbiam kaczkę! na pewno wypróbuję oba przepisy.
odpowiedz