Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek z grubym dnem
- słoiki z zakrętkami
KROK 1
Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać.
KROK 2
Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy.
KROK 3
Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Zobacz podobne
przepisy
Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!
Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Imbirowy dżem z winogron
- Konfitury borówkowe z czerwonym winem
- Gruszki w syropie
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Marmolada z pomarańczy
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Bananowe pancakes
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Masło truskawkowe
- Domowy sos barbecue
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Puszysty sernik na cieście marchewkowym
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Wegańskie gofry
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Tort malinowy
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
- Tort jogurtowo-owocowy
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
2287 dni temu
a co z pasteryzowaniem ,nie musimy gotować?
odpowiedz
2285 dni temu
Drogi Gościu, jeśli po odwróceniu słoików z ciepłym dżemem wieczka ulegną delikatnemu wgłębieniu, to oznacza, że słoiki zostały prawidłowo zamknięte i pasteryzacja nie jest już konieczna. Jeśli takiego wgłębienia nie ma, wtedy należy przeprowadzić proces pasteryzacji :) Posłuchaj porad naszego cukiernika https://kuchnialidla.pl/napelnianie-sloikow-po-co-sie-je-odwraca-do-gory-dnem
2976 dni temu
Witam, Dodałam odrobinę skórki z cytryny- nie za dużo, żeby nie zgorzkniało ;) i dodało to mega świeżego aromatu ;).
odpowiedz
3324 dni temu
Na wesoło :) Bardzo przyjemnie, wszystko ładnie pokazane (ile cukru, cynamonu, jaka konsystencja - jak kto lubi). Słoiki powinny być dostępne w Lidlu, bo są fajne :)
odpowiedz
3324 dni temu
Mariolu, dziękujemy za sugestię! Pozdrawiamy!
3324 dni temu
smacznego dżemu z kudłami Muchy - mogła je chociaż związać w kucyk z tyłu a nie, żeby się majtały nad jedzeniem.
odpowiedz
3326 dni temu
masakra troszkę precyzji mniej wygłupów
odpowiedz
3326 dni temu
Drogi Gościu, co możemy dla Ciebie doprecyzować? :)
2280 dni temu
Zgadzam się, pani Mucha w wersji pani Pakosińska z domieszką pani Jędrusik, jest, wbrew pozorom, po prostu niestrawna. No i tamte panie miały/mają swoistą naturalność, w przeciwieństwie do mizdrzenia się pani Muchy. Dodam też, że pani Jędrusik nigdy nie zniżyłaby się do robienia "marmelady" przed kamerą. No, ale to była Aktorka. Z pozdrowieniami dla Lidla, mojego ulubionego sklepu z narzędziami dla majsterkowiczów, Małgosia Be.
3327 dni temu
A choćby mniej więcej ile tego cukru? (łyżka czy pół kilo) Podobnie z cynamonem - łyżeczka czy cała paczka?
odpowiedz
3327 dni temu
Tomku, wszystko zależy od słodkości samych owoców. Musisz próbować dżem i dosypać tyle cukru, żeby Tobie smakowało :)
810 dni temu
Ile ty potrzebujesz tyle dodajesz , co za pytania
3328 dni temu
A jak długo je gotować ?
odpowiedz
3328 dni temu
Do uzyskania pożądanej konsystencji. Jak owoce odpowiednio zgęstnieją, przekładamy do słoiczków :)
3328 dni temu
No to w końcu ze skóra czy bez te gruszki??!!
odpowiedz
3328 dni temu
Drogi Gościu, jak w przepisie - część ze skórką, a część bez :)
3328 dni temu
i tak i tak :P
3329 dni temu
Czy w Lidlu będzie można kupić takie słoiki i naklejki?
odpowiedz
3325 dni temu
Ponawiam pytanie :)
zobacz wszystkie