zobacz film Dżem gruszkowo-cynamonowy

Anna Mucha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • garnek z grubym dnem
  • słoiki z zakrętkami

KROK 1

dżem gruszkowo-cynamonowy - kroimy gruszki Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać.

 

KROK 2

dżem gruszkowo-cynamonowy - gotujemy gruszki Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy.

 

KROK 3

dżem gruszkowo-cynamonowy - przekładamy do słoiczków Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Agnetha Agnetha
    298 dni temu
    Witam, Dodałam odrobinę skórki z cytryny- nie za dużo, żeby nie zgorzkniało ;) i dodało to mega świeżego aromatu ;).

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    646 dni temu
    Na wesoło :) Bardzo przyjemnie, wszystko ładnie pokazane (ile cukru, cynamonu, jaka konsystencja - jak kto lubi). Słoiki powinny być dostępne w Lidlu, bo są fajne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    646 dni temu
    Mariolu, dziękujemy za sugestię! Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    646 dni temu
    smacznego dżemu z kudłami Muchy - mogła je chociaż związać w kucyk z tyłu a nie, żeby się majtały nad jedzeniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    648 dni temu
    masakra troszkę precyzji mniej wygłupów

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    648 dni temu
    Drogi Gościu, co możemy dla Ciebie doprecyzować? :)
  • Tomek Tomek
    649 dni temu
    A choćby mniej więcej ile tego cukru? (łyżka czy pół kilo) Podobnie z cynamonem - łyżeczka czy cała paczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    649 dni temu
    Tomku, wszystko zależy od słodkości samych owoców. Musisz próbować dżem i dosypać tyle cukru, żeby Tobie smakowało :)
  • terenowka terenowka
    650 dni temu
    A jak długo je gotować ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    650 dni temu
    Do uzyskania pożądanej konsystencji. Jak owoce odpowiednio zgęstnieją, przekładamy do słoiczków :)
  • Gość Gość
    650 dni temu
    No to w końcu ze skóra czy bez te gruszki??!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    650 dni temu
    Drogi Gościu, jak w przepisie - część ze skórką, a część bez :)
  • terenowka terenowka
    650 dni temu
    i tak i tak :P
  • Piotr Konopka Piotr Konopka
    651 dni temu
    Czy w Lidlu będzie można kupić takie słoiki i naklejki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    647 dni temu
    Ponawiam pytanie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram