Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folię spożywczą
- tłuczek do mięsa
- obieraczkę do warzyw
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA KOTLECIKI
Mięso z kurczaka kroimy na skos na mniejsze kawałki. Układamy na desce wyłożonej folią spożywczą i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka do mięsa.
Odwijamy folię i oprószamy mięso z obu stron niewielką ilością pieprzu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do miski wsypujemy płatki owsiane, pokruszone w rękach płatki kukurydziane, curry i drobno posiekaną natkę pietruszki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY JAJKA I MĄKĘ
Do miski wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną.
KROK 4: PANIERUJEMY KOTLECIKI
Kawałki mięsa obtaczamy kolejno w mące, jajku, a następnie w panierce z płatków.
KROK 5: KROIMY WARZYWA NA MAKARON
Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy warzywo wzdłuż na pół i za pomocą obieraczki kroimy w cienkie paski. Tak samo postępujemy z marchewką.
KROK 6: SMAŻYMY WARZYWNY MAKARON
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojony na małe kawałeczki czosnek i marchewkę. Smażymy z dodatkiem 2 łyżek wody oraz szczyptą soli i pieprzu przez ok. 3 minuty.
Dodajemy cukinię. Smażymy kolejne 2 minuty i dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe bez skórki. Całość zdejmujemy z patelni i posypujemy porwanymi listkami pietruszki.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
W misce łączymy rukolę, sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy.
KROK 8: SMAŻYMY KOTLECIKI
Kotleciki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju ok. 3-5 minut z każdej strony.
KROK 9: PODAJEMY KOTLECIKI
Na talerzach układamy warzywny makaron. Na makaron wykładamy po 1 kotleciku. Kotleciki i makaron podajemy z sałatką.
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!
Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
473 dni temu
Witam :) w liście składników zabrakło cukinii i całości "makronu":) pozdrawiam!
odpowiedz
473 dni temu
Dzień dobry! Faktycznie doświadczyliśmy drobnych kłopotów technicznych. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, wszystkie składniki już wróciły na swoje miejsce. Również pozdrawiamy i życzymy udanego gotowania!