
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- jedno duże naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodpornepier
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).
Tapenada
Oliwki bez pestek, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Piersi kurczaka
Umyte i osuszone piersi kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Kieszonki posypujemy odrobiną pieprzu i smarujemy od środka tapenadą. Następnie zamykamy je i doprawiamy pieprzem.
2-3 nachodzące na siebie plasterki boczku układamy na desce i owijamy nimi pierś kurczaka. Tę samą czynność powtarzamy z każdą kieszonką.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie łyżki oliwy, dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu. Następnie układamy obrane ziemniaki pokrojone w talarki, które doprawiamy solą i pieprzem. Na talarkach w równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka i posypujemy czosnkiem pokrojonym w cienkie półtalarki.
Pokrojoną w cienkie paski paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Paprykę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy 3-4 łyżki białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.
Pomidory
Pomidory z gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
Jak podawać?
Upieczonego kurczaka z ziemniakami oraz pomidory wyjmujemy z piekarnika. Pieczone pomidory przekładamy do naczynia z kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (23)
3228 dni temu
długo wybierałam danie które mogłabym podać gościom , którzy mają zjawić się u mnie za kilka dni i padło na to właśnie. Zależało mi na tym abym wszystko mogła wcześniej przygotować , tak aby spędzić czas ze swoim gośćmi a nie w kuchni :) Już wkrótce napiszę , czy był t dobry wybór :)
odpowiedz
3443 dni temu
a gdzie film?
odpowiedz
3441 dni temu
Drogi Gościu, nie do wszystkich przepisów mamy filmy. W razie kłopotów z przygotowaniem dania, służymy radą :) Pozdrawiamy! :)
3667 dni temu
bardzo dobre
odpowiedz
3667 dni temu
Właśnie zrobiłam ciekawe czy dobre później napisze :)
odpowiedz
3840 dni temu
SUPER
odpowiedz
3846 dni temu
Pyszne danie,przygotowanie dość proste, bardzo fajny smak. Polecam!
odpowiedz
3901 dni temu
Cieszymy się, że nasz przepis przypadł Wam do gustu! Zachęcamy do wypróbowania również innych dań!
odpowiedz
3903 dni temu
Wyszlo smacznie i pysznie, owiniecie boczkiem zawsze pomaga uzyskac lepszy efekt koncowy przy pieczeniu.
odpowiedz
3905 dni temu
Z braku kaparów i anchois użyłem oliwek i pesto. Znajomi zjedli, wszystkim smakowało, wszyscy żyją!!! ;-)
odpowiedz
4062 dni temu
Wyszło pysznie i wykwintnie. Myślę, że tez się świetnie sprawdzi podczas wizyty znajomych - takie proste a takie efektowne!
odpowiedz
4071 dni temu
Wyszło smacznie. Tapenada wspaniała choć bez kaparów, których nie mogłam dostać... ale nic. Nie ma tego złego, co by na "dobre" nie wyszło :) Pozdrawiam.
odpowiedz
4072 dni temu
Przepis szczególnie przypadł mi do gustu,nadzienie zastąpiłam serem więc danie wyszło bardzo,bardzo pyszne.Świetny pomysł kuchni Lidla na kurczaka :)
odpowiedz
4073 dni temu
Niestety w Lidlu w Szczecinie przy ulicy Witolda Starkiewicza nie ma anchois - nawet Pani kierownik nie znalazła. Do tego pomidory kiściowe, które Pascal podaje to są raczej koktajlowe, a nie te które są w promocji (duże) - także nie róbcie z ludzi baranów.
odpowiedz
4075 dni temu
Olu anchois w Lidlu dostępne jest w niektórych ofertach akcyjnych. Kapary natomiast znajdują się w stałym asortymencie sklepów.
odpowiedz
4076 dni temu
Bardzo dobre dania ale czas pieczenia za długi jak na mój piekarnik. Wystarczy 30min. Nie piekłam osobno pomidorków tylko wrzuciłam po 15 min na całość. Pychota.
odpowiedz
4076 dni temu
A ja sobie zmodyfikowałam przepis, ponieważ nie lubię anchois to do kieszonek włożyłam pokrojoną w półplasterki gruszkę i odrobinę sera pleśniowego oraz kilka listków mięty. Mam tylko uściślenia co do czasu pieczenia jeśli termoobieg na 200 C to papryka koniecznie na ziemniaki pod kurczaka , dobrze że po 25 min wkładałam miseczkę z pomidorkami bo mi się papryka przypalała ( była na kurczaku) , zmniejszyłam temperaturę do 175C i wyłączyłam termoobieg. Jedzonko pyyyyyyyyyyyycha i bardzo sycące.f
odpowiedz
4076 dni temu
Drogi Lidlu w Gorzowie Wlkp. nawet nie słyszeli nazwy anchois'a. Robicie z Klientów czuby!
odpowiedz
4077 dni temu
Drogi Gościu zarówno kapary jak i anchois kupisz w sklepach Lidl.
odpowiedz
4078 dni temu
Wydaje mi się, że kolega Pascal miał wyjątkowo dużego kaca przy kręceniu tego filmu :) Zdrowie! :)
odpowiedz
4078 dni temu
i kapary?
odpowiedz
4078 dni temu
dostane anchoives w lidlu?
odpowiedz
4079 dni temu
Bardzo dobre, z tym ze ziemniaki pokrojone w talarki dobrze jest podgotowac 10-15 minut
odpowiedz
zobacz wszystkie