
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy placuszki
Cukinię, marchew i brokuł ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Awokado kroimy w kostkę i rozgniatamy. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wsypujemy mąkę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej. Mieszamy całość aż do uzyskania gęstej masy.
Krok 2: Smażymy placuszki
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z masy formujemy okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki posypujemy tartym parmezanem i podajemy z jogurtem greckim!
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (15)
790 dni temu
totalnie się rozpadły podczas smażenia...
odpowiedz
2695 dni temu
Czy cukinię po starciu można odcisnąć? Wolę pozbyć się nadmiaru wody niż później zageszczać mąką.
odpowiedz
2694 dni temu
Tak, warto odsączyć cukinię :)
2308 dni temu
Oczywiście,nawet jest wskazane :)
2697 dni temu
A czy awokado można pominąć lub zastàpić czymś innym ??
odpowiedz
2696 dni temu
Możesz pominąć.
2698 dni temu
Czy placki można upiec ? Jaki program, temperatura i czas? :)
odpowiedz
2696 dni temu
Można upiec. Grzanie góra-dół, 180 stopni i... obserwujemy placki. Pieczemy aż do momentu, gdy nabiorą złotego koloru :)
2705 dni temu
Wyjdą, gdy upiecze się je w piekarniku?
odpowiedz
2703 dni temu
Wyjdą. Sugerujemy piec w 180 stopniach. Jednak najlepiej jest obserwować stopień wypieczenia placuszków i indywidualnie dopasować czas pieczenia :)
2701 dni temu
Piekłam w piekarniku placuszki warzywne ( choć nie z tego przepisu) i mi smakowały. Przyrządzałam również na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dla mnie bomba ale to oczywiście rzecz gustu. Aby się przekonać to trzeba spróbować. Smacznego :)
2711 dni temu
Fajny przepis. Jak dla mnie to nie moze byc mąki pszennej, sera i jogurtu ale zrobię wersją z kiszoną kapustą i bez chilli, na ktore mam alergię.
odpowiedz
2702 dni temu
i jak wyszły? smaczne?
2712 dni temu
Czy przed starkowaniem warzyw gotujemy je czy tarkujemy surowe
odpowiedz
2709 dni temu
Używamy surowych warzyw :)
zobacz wszystkie