
Dorsza dzielimy na porcje i oczyszczamy z ości.
KROK 1
Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 5 minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino, solimy i przekładamy rybę do garnka skórą do góry (można dolać wody, by zakryć całą rybę). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 8 minut.
KROK 2
Cebulę kroimy w piórka, siekamy drobno czosnek, odcedzamy groszek, oliwki kroimy w krążki.
Szklimy cebulę na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodajemy czosnek, smażymy, dodajemy groszek i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy całość 2 minuty na wolnym ogniu.
KROK 3
Siekamy koperek oraz miętę. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy, lekko rozgniatając groszek. Dodajemy koperek i miętę, chwilę smażymy.
Na talerz wykładamy sos, na wierzch kładziemy rybę.
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!

Komentarze (8)
1378 dni temu
Wygląda smacznie
odpowiedz
1541 dni temu
Ogólnie przepis super ! Niestety sama ryba wyszła trochę mdła... Jakieś sugestie co poprawić ?
odpowiedz
1541 dni temu
Ja czasem robię rybkę w podobny sposób ale gotuje w mleku. Metodę ta stosuje tylko do białych ryb. Wcześniej rybę oprószam sola pieprzem, skrapiam delikatnie cytryną i oliwą. Na patelnie wlewam mleko, dodaje liść laurowy, znowu pieprz, rozmaryn i przyprawy jaki mi odpowiadają. Jak mleko zaczyna się gotować to wkładam rybkę i tak gotuje, aż się zrobi, ryba nie jest zanurzona cała w mleku. Mi taka wersja bardzo smakuje.
1539 dni temu
Panmaciejo, zawsze możesz użyć swoich ulubionych przypraw i mocniej doprawić rybę :)
1538 dni temu
Mi wyszla idealna. Wczesniej opruszylem ja rozmarynem świezym i tymiankiem. Do wody oprocz liscia laurowego, ziarnistego pieprzu i ziela angielskiego, dorzucilem galazki rozmarynu, estragonu., 3 ziarna kardamonu i kawalek laski vanilli i około 7-8 minut gotowalem. Po tym czasie rybka wjechala do aromatycznego wywaru. Polecam fajna alternatywa dla wersji sous vide tej ryby ;)
1538 dni temu
Moim zdaniem może to zależeć od dodanego wina, ja bym tak czy inaczej do tego wycisnął jeszcze cytrynę, powinno to wyostrzyć smak ryby
1542 dni temu
Ryby są zdrowe i smaczne, na pewno! Tylko, że niestety dla ogromnej większości społeczeństwa są zdecydowanie zbyt drogie aby jeść je w swoich rodzinach kilka razy w tygodniu - jak to sugerują dietetycy i lekarze.
odpowiedz
1542 dni temu
Cieszę się, że tym razem rola pani Doroty nie ograniczyła się do dreptania do lodówki i przeszkadzania w gotowaniu! Sympatyczny odcinek :) Spróbuje ten przepis ale też na innych rodzajach rybek :) Pozdrawiam :)
odpowiedz
zobacz wszystkie