Sylwestrowe przekąski
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Papryki posmaruj oliwą, doprawsolą i pieprzem, piecz przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia. Następnie zdejmij z nich skórę, usuń gniazda nasienne.

Sylwestrowa quiche z kabanosami, serem gouda i musztardą

Przygotuj

  • mikser z hakiem
  • folię spożywczą
  • trzepaczkę
  • wałek
  • 12 foremek do tarty o średnicy 8 cm
  • tarkę

Przygotowanie

Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy hakiem. Cały czas mieszając, dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka. Ciasto wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka. Wyrobioną masę formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Na głębokiej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przysmażone składniki przekładamy do czystej miski.

W czystej misce mieszamy jajka, dodajemy musztardę Dijon. Całość mieszamy trzepaczką, w trakcie mieszania dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy na bok.

Schłodzone ciasto układamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką. Cienko rozwałkowane ciasto układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta dookoła foremek ścinamy. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 10 minut. Mieszankę jajek i musztardy dodajemy do miski z cebulą i kabanosami. Dodajemy pomidor pokrojony w kostkę, drobno pokrojony szczypiorek i połowę startego na tarce sera gouda. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Schłodzony spód ciasta w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Na spód nakładamy farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka. Następnie farsz polewamy pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. Wierzch posypujemy startym serem. Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut. Quiche odstawiamy do wystygnięcia.

Crumble warzywny z fetą, z rozmarynem i grana padano

Przygotuj

  • drewnianą łyżkę
  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Przygotowanie

Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu. Palcami wyrabiamy składniki, by uzyskać kruszonkę.

Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli. Smażymy około 3-4 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz upieczone wcześniej papryki pokrojone w grubą kostkę, mieszamy, dodajemy igły rozmarynu. Całość smażymy około 1 minuty. Warzywa zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia na mniej więcej 10 minut. Dodajemy posiekaną bazylię oraz ser feta pokrojony w kostkę. Delikatnie mieszamy. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Drewnianą łyżką dociskamy warzywa. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa. Crumble wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15-20 minut.

Upieczone crumble odstawiamy do przestygnięcia.

Sylwestrowy tabbouleh z kaszy jaglanej z krewetkami, ananasem, suszonymi pomidorami i imbirem

Przygotuj

  • durszlak

Przygotowanie

Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając. Dodajemy 450 ml zimnej wody, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą, zwiększamy ogień pod rondlem. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.

Na czystą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy. Do zredukowanego sosu wrzucamy zblanszowane krewetki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Krewetki przekładamy do czystej miski. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok pod przykryciem. Następnie kaszę mieszamy za pomocą widelca.

Do czystej miseczki przekładamy obrany i drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Do krewetek w misce przekładamy kaszę, mieszamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekaną pietruszkę i posiekany szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę. Zalewamy sosem z imbirem. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tabbouleh wstawiamy do lodówki na 1 godzinę

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • malina malina
    3304 dni temu
    trzeba mieć mikser z hakiem czy ręcznie też mogę wyrobić ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3304 dni temu
    Malino, jeśli nie dysponujesz mikserem z hakiem, ręcznie również uda się wyrobić ciasto :)
  • Mr. Chichot Mr. Chichot
    3529 dni temu
    @Lisena: Zamiast kabanosów możesz dodać lekko podsmażoną szynkę szwarcwaldzką. :PPP

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3609 dni temu
    Jeśli chodzi o tartaletki to polecam je najpierw podpiec, mi wyszedł surowy spód...

    odpowiedz

  • pniesia pniesia
    3613 dni temu
    Właśnie robię quiche. Mam dokładnie taką samą foremkę jak pan Pascal, ale wychodzi zdecydowanie więcej farszu niż na 12 sztuk. Można zrobić z tego przepisu minimum 20 quich'ów. Dodałabym z tego względu więcej sera do przepisu. Nie starcza do posypania nawet 12 sztuk. Już na filmie wydawało mi się, że było tego sera na desce zdecydowanie więcej. Jeśli chodzi o smak! Pycha. Trzeba solidnie doprawić solą i pieprzem. Najlepiej posmakować surowy farsz, żeby nie było jałowej wpadki na imprezie. :) Pozdrawiam i dziękuje za idealny przepis na jutrzejszą imprezę :)

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    3613 dni temu
    Świetne przepisy! Co można dodać wegetariańskiego zamiast kabanosów do małych quiche?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3614 dni temu
    Gosiu smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno! :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3614 dni temu
    Uwielbiam Pascala, zawsze poprawia mi humor! fajne przepisy. Ciesze się, ze w jednym jest kasza jaglana i mam nadzieje, ze będzie takich więcej :) pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3614 dni temu
    tarty lepiej podawać na cieplo czy na zimno tez ujdzie?;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3615 dni temu
    Matyldo jeśli chcesz możesz wcześniej podpiec ciasto, ale nie jest to koniecznością. Drogi Gościu - oba noże są super! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3615 dni temu
    Który z noży jest super? Ten cały "metalowy" czy ten z czarną rączką?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3615 dni temu
    Super przepisy:) I chciałam się pochwalić że mam "Lidlowski" nóż:) Jest wspaniały i idealnie przylega do ręki. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3615 dni temu
    lol po godzinie dodali film.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3615 dni temu
    Jaki jest koszt calego zestawu?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3615 dni temu
    A czy tarteletek nie należałoby najpierw podpiec bez farszu? Czy sos jajeczny nie rozmoczy ich za bardzo i nie utrudni pieczenia??

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3616 dni temu
    A czy Gościu nie zauważyłeś, że są trzy!? Za mało???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3616 dni temu
    Swieta sie skonczyly, lidl swoje zarobił na karpiach heh, to i filmików już nie musi kręcić.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!