Sylwestrowe przekąski według Pascala Brodnickiego
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Sylwestrowa quiche z kabanosami, serem gouda i musztardą

Przygotuj

  • mikser z hakiem
  • folię spożywczą
  • trzepaczkę
  • wałek
  • 12 foremek do tarty o średnicy 8 cm
  • tarkę

Przygotowanie

Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy hakiem. Cały czas mieszając, dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka. Ciasto wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka. Wyrobioną masę formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Na głębokiej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przysmażone składniki przekładamy do czystej miski.

W czystej misce mieszamy jajka, dodajemy musztardę Dijon. Całość mieszamy trzepaczką, w trakcie mieszania dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy na bok.

Schłodzone ciasto układamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką. Cienko rozwałkowane ciasto układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta dookoła foremek ścinamy. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 10 minut. Mieszankę jajek i musztardy dodajemy do miski z cebulą i kabanosami. Dodajemy pokrojonego pomidora, szczypiorek i połowę startego sera gouda. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Schłodzony spód ciasta w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Na spód nakładamy farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka. Następnie farsz polewamy pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. Wierzch posypujemy startym serem. Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut. Quiche odstawiamy do wystygnięcia.

Crumble warzywny z fetą, z rozmarynem i grana padano

Przygotuj

  • drewnianą łyżkę
  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Przygotowanie

Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu. Palcami wyrabiamy składniki, by uzyskać kruszonkę.

Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli. Smażymy około 3-4 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory oraz upieczone wcześniej papryki, mieszamy, dodajemy igły rozmarynu. Całość smażymy około 1 minuty. Warzywa zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia na mniej więcej 10 minut. Dodajemy posiekaną bazylię oraz ser feta. Delikatnie mieszamy. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Drewnianą łyżką dociskamy warzywa. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa. Crumble wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15-20 minut.

Upieczone crumble odstawiamy do przestygnięcia.

Sylwestrowy tabbouleh z kaszy jaglanej z krewetkami, ananasem, suszonymi pomidorami i imbirem

Przygotuj

  • durszlak

Przygotowanie

Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając. Dodajemy 450 ml zimnej wody, mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wody. Doprawiamy solą, zwiększamy ogień pod rondlem. Kiedy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.

Na czystą patelnię wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy. Do zredukowanego sosu wrzucamy krewetki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty. Krewetki przekładamy do czystej miski. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, odstawiamy na bok pod przykryciem. Następnie kaszę mieszamy za pomocą widelca.

Do czystej miseczki przekładamy drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Do krewetek w misce przekładamy kaszę, mieszamy. Dodajemy posiekaną kolendrę, pietruszkę i szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę, ananasa pokrojonego w kostkę. Zalewamy sosem z imbirem. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tabbouleh wstawiamy do lodówki na 1 godzinę

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • malina malina
    1140 dni temu
    trzeba mieć mikser z hakiem czy ręcznie też mogę wyrobić ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1139 dni temu
    Malino, jeśli nie dysponujesz mikserem z hakiem, ręcznie również uda się wyrobić ciasto :)
  • Mr. Chichot Mr. Chichot
    1365 dni temu
    @Lisena: Zamiast kabanosów możesz dodać lekko podsmażoną szynkę szwarcwaldzką. :PPP

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1444 dni temu
    Jeśli chodzi o tartaletki to polecam je najpierw podpiec, mi wyszedł surowy spód...

    odpowiedz

  • pniesia pniesia
    1449 dni temu
    Właśnie robię quiche. Mam dokładnie taką samą foremkę jak pan Pascal, ale wychodzi zdecydowanie więcej farszu niż na 12 sztuk. Można zrobić z tego przepisu minimum 20 quich'ów. Dodałabym z tego względu więcej sera do przepisu. Nie starcza do posypania nawet 12 sztuk. Już na filmie wydawało mi się, że było tego sera na desce zdecydowanie więcej. Jeśli chodzi o smak! Pycha. Trzeba solidnie doprawić solą i pieprzem. Najlepiej posmakować surowy farsz, żeby nie było jałowej wpadki na imprezie. :) Pozdrawiam i dziękuje za idealny przepis na jutrzejszą imprezę :)

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    1449 dni temu
    Świetne przepisy! Co można dodać wegetariańskiego zamiast kabanosów do małych quiche?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1449 dni temu
    Gosiu smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno! :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1450 dni temu
    Uwielbiam Pascala, zawsze poprawia mi humor! fajne przepisy. Ciesze się, ze w jednym jest kasza jaglana i mam nadzieje, ze będzie takich więcej :) pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1450 dni temu
    tarty lepiej podawać na cieplo czy na zimno tez ujdzie?;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1450 dni temu
    Matyldo jeśli chcesz możesz wcześniej podpiec ciasto, ale nie jest to koniecznością. Drogi Gościu - oba noże są super! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1450 dni temu
    Który z noży jest super? Ten cały "metalowy" czy ten z czarną rączką?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1451 dni temu
    Super przepisy:) I chciałam się pochwalić że mam "Lidlowski" nóż:) Jest wspaniały i idealnie przylega do ręki. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1451 dni temu
    lol po godzinie dodali film.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1451 dni temu
    Jaki jest koszt calego zestawu?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1451 dni temu
    A czy tarteletek nie należałoby najpierw podpiec bez farszu? Czy sos jajeczny nie rozmoczy ich za bardzo i nie utrudni pieczenia??

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1451 dni temu
    A czy Gościu nie zauważyłeś, że są trzy!? Za mało???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1451 dni temu
    Swieta sie skonczyly, lidl swoje zarobił na karpiach heh, to i filmików już nie musi kręcić.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram