
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 x 0,5 cm). Pokrojone śledzie przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę (najlepiej dwa razy mniejszą niż kostki śledzia) oraz drobno posiekaną papryczkę chili i koperek dodajemy do zamarynowanych śledzi. Następnie dodajemy musztardę francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tatar wykładamy na talerze.
DEKORACJA
Tatar dekorujemy kwaśną śmietaną i koperkiem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Zobacz przepisy
na lato
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2021 dni temu
Jak długo marynujemy w soku z limonki?
odpowiedz
2021 dni temu
Kilka godzin. Najlepiej całą noc :)
2024 dni temu
czy matiasy moga byc?
odpowiedz
2023 dni temu
Oczywiście :)
2024 dni temu
z miodem to ja mam piernik
odpowiedz
2866 dni temu
Ten tatar to przebój ostatniej imprezy! Na kolejną zrobię z podwójnej porcji :)
odpowiedz
3020 dni temu
Nie. Limonka super marynuje surowego śledzia. Bardzo dobre z plackami ziemniaczanymi
odpowiedz
3116 dni temu
Czy to mają być solone płaty śledziowe?
odpowiedz
3115 dni temu
Do tatara potrzebne będą śledzie surowe, ewentualnie marynowane w oleju, należy je wtedy jednak dobrze z oleju odsączyć.
3084 dni temu
Matjasy
3149 dni temu
Płaty śledziowe ale jakie surowe z oleju cz octu?????
odpowiedz
3149 dni temu
Do tatara - surowe :)
3368 dni temu
Droga Kuchnia Lidlu, czy zalewę z limonki od śledzi wylewamy przed dodaniem pozostałych składników ?
odpowiedz
3367 dni temu
Tak, najpierw do śledzi wlewamy sok z limonki i dodajemy otartą skórkę, marynujemy. A następnie dodajemy kolejne składniki.
zobacz wszystkie