zobacz film Domowe pastrami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • moździerz
  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy
  • naczynie żaroodporne
  • grill z pokrywą
  • namoczone kawałki drewna liściastego

Przygotuj wcześniej

  • Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia była ciepła, a nie gorąca.

PRZEPIS WIELOETAPOWY! Łączny czas przygotowywania: ok. 12 dni.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE

Do dużej miski wlewamy wodę. Dodajemy sól peklującą i przyprawy: laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon. Mieszamy, aż sól się rozpuści.

Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień.

Krok 2. PRZYPRAWIAMY MIĘSO

W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz. Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą. Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.

Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony. Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.

Krok 3: WĘDZIMY MIĘSO

Mięso w przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając. W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.

Opcjonalnie: wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.

Krok 4: SKŁADAMY BURGERY

Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy musztardą. Na dolną część bułki wykładamy kolejno: sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.

Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    819 dni temu
    Moim zdaniem przepisy powinny być bardziej skondensowane. Np. nie wypisujcie składników w słupku, a w wierszach, jednym ciągiem (mniej papieru marnuje się przy wydrukowaniu i traci mniej czasu przy kopiowaniu). Po drugie: jest po polsku, lepiej wygląda i brzmi - 2 łyżki cukru, a nie - cukier 2 łyżki itd. Proponuję używanie jednoznacznych skrótów łyżka - Ł, łyżeczka - ł. Stosuję to od lat i szczerze polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1029 dni temu
    Jak długo maksymalnoe można trzymać mięso w zalewie a potem w przyprawach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1029 dni temu
    Mięso można trzymać w zalewie przez ok. tydzień.
  • Bartek Maćkowski Bartek Maćkowski
    1211 dni temu
    rozumiem, że w klasycznej wędzarni też to można przygotować? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1211 dni temu
    Bartku, jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem takowej, to jak najbardziej! :) W przepisie przedstawiliśmy domowy sposób przygotowania pastrami, który jest ułatwieniem dla osób posiadających wyłącznie grill, ale tak zapeklowane i przyprawione mięso możesz uwędzić w klasycznej wędzarni.
  • Gość Gość
    1627 dni temu
    Czy podobne pastrami można zrobić bez użycia grila? np. w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1627 dni temu
    Niestety efekt będzie wówczas zupełnie inny. Możesz spróbować takiej metody, ale nie będzie to prawdziwe pastrami, które się wędzi.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!