zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • praskę do ziemniaków lub sito
  • łyżkę cedzakową

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na ok. 15 minut, a następnie przetrzyj przez sito lub przeciśnij przez praskę do miski. Odstaw w chłodne miejsce na czas przygotowywania pozostałych części dania.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy lekko odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy do miękkości pieczarek.

Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę i posiekaną natkę poetruszki. Mieszamy. Farsz przekładamy na talerz. Na wierzch kruszymy twaróg i mieszamy całość, by składniki się połączyły. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOTLETY

Ziemniaki przeciśnięte przez sito lub praskę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (jeżeli ziemniaki są słabiej odparowane i wilgotne, zwiększamy ilość mąki). Dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i krótko wyrabiamy dłońmi na blacie oprószonym mąką. Ciasto powinno być plastyczne i gładkie.

Krok 3: FASZERUJEMY I FORMUJEMY KOTLETY

Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek na desce oprószonej mąką. Ciasto kroimy w plastry. Każdy plaster rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie, a następnie obficie wypełniamy je farszem.

Brzegi ciasta zawijamy i sklejamy, by zamknąć farsz w środku. Ciasto z farszem formujemy w dłoniach, by nadać mu kształt owalnego, lekko spłaszczonego kotleta.

Krok 4: SMAŻYMY KOTLETY

Kotlety oprószamy mąką. Smażymy z obu stron w lekko rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia kilkukrotnie przewracamy farszynki. Gdy będą złote, przekładamy je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG I PODAJEMY KOTLETY

Twaróg łączymy w misce ze śmietanką. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca, aż połączy się ze śmietanką.

Farszynki podajemy z twarogiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • atomictoy atomictoy
    33 dni temu
    dzień dobry, Czy zamiast smażenia można ugotować kotleciki jak klasyczne kopytka? pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Nie gwarantujemy, że się nie rozpadną! Jeśli nie chcesz ich smażyć - możesz upiec! :)
  • Gość Gość
    41 dni temu
    Danie nie wyszło. Do ziemniaków wsypałam nawet po 5 łyżek jednej i drugiej mąki i cały czas się kleiło do ręki!!! W końcu już było czuć samą mąkę. Ciasto poszło do śmietnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    40 dni temu
    W kuchni trzeba myśleć!!!! Ciasto klei się do ręki, to przełożyć je do naczynia do zapiekania, na to farsz i do pieca!!!
  • Majcia Majcia
    37 dni temu
    Hmmm... Nieodpowiednie "ziemniory"? Nie wszystkie do wszystkiego się nadają :(

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram