Typ dania - przepisy i pomysły
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.
Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.
Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.
Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.
Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.
Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.
Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!
Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.
Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.
Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.
Syrop pomarańczowo-cynamonowy
Połączenie soku z pomarańczy z cynamonem to prawdziwie zachwycający smak. Aby go poznać, przygotuj ten przepyszny syrop z czterech składników, który będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty.
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!
Bezglutenowe wypieki – sprawdź nasze przepisy
Do ciast bezglutenowych wystarczy użyć odpowiedniego miksu mąki migdałowej, ryżowej czy kukurydzianej, aby uniknąć pszenicy w składzie. Wypróbuj sernik z rabarbarem na spodzie z mąki migdałowej, ryżowej i kukurydzianej. To tylko jeden z wielu przepisów Kuchni Lidla na ciasto bezglutenowe, które w sezonie letnim warto upiec z owocami, albo chociaż wykorzystać je jako dekorację, jak w przypadku tarty kokosowej. Można też sięgnąć po inne dodatki w postaci kakao czy czekolady, gdy dodamy jeszcze wiśnie – powstanie pyszny bezglutenowy tort „Czarny las”. Jeśli nie czujecie się na siłach, aby podjąć się od razu wypieku tortu, to godnym polecenia ciastem czekoladowym o bezglutenowym składzie będzie również brownie z malinami. Łatwiejsze w wykonaniu będą już tylko bezglutenowe ciasteczka, a tych na pewno trzeba spróbować z co najmniej dwóch przepisów Kuchni Lidla. Jak zrobić ciastka bezglutenowe, a konkretnie ciasteczka migdałowe pokaże wam Daria Ładocha, zaś Paweł Małecki powie, jak upiec florentynki migdałowe. Wypróbujcie również inne przepisy Kuchni Lidla na słodkie przekąski bezglutenowe:
- bezowy tort cytrynowy
- kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- jogurtowiec z karambolą i migdałami
- makaroniki nadziewane czekoladą
Sprawdzony przepis na pyszny bezglutenowy chleb
Chleb bezglutenowy to spore wyzwanie kulinarne, ale z pomocą Kuchni Lidla samodzielne upieczenie takiego chleba jest jak najbardziej możliwe. Zanim podejmiecie się wypieku chleba bez glutenu, pamiętajcie o kilku kwestiach, które znacznie ułatwią wam zadanie i będą jednocześnie pełnić funkcję wskazówek. Przede wszystkim chleb bezglutenowy może powstać tak jak tradycyjny, na zakwasie. Wystarczy zamiast mąki pszennej użyć odmiany, która jest naturalnie pozbawiona glutenu. Do takich należą np. mąka ryżowa, kokosowa czy też gryczana. W składzie ciasta na chleb bezglutenowy warto uwzględnić sporą ilość wody oraz dodatków, takich jak pestki dyni, słonecznika, siemię lniane czy migdały. Taki zabieg stosuje m.in. Kinga Paruzel, która w przepisie na chleb bezglutenowy zachęca do wykorzystania jak największej porcji nasion. W ten oto sposób możecie upiec chleb bezglutenowy z przepisu Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Zaufajcie sprawdzonej recepturze!
Bezglutenowe przepisy kulinarne – nasze propozycje
Przepisy na dania bezglutenowe przydadzą się w każdej kuchni, bo to doskonałe przykłady obiadów i kolacji na każdy dzień, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Bezglutenowe naleśniki, które w Kuchni Lidla znajdziecie pod postacią bezglutenowych pancakes z musem jabłkowym, są nie tylko łatwe i szybkie w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszne! Jeśli więc poszukujecie przepisów bez glutenu, które mogą wypełnić wasz tygodniowy jadłospis, trafiliście idealnie. Z Lidlem przygotujecie m.in. bezglutenowe ciasto na pizzę, bezglutenowe tortille, a nawet dania makaronowe, które nie będą zawierać ani grama glutenu. Jak to zrobić? Spójrzcie na bezglutenowe przepisy i podążajcie za wskazówkami kucharzy Kuchni Lidla, którzy podpowiedzą wam, jak przyrządzić dania z:
- makaronu bezglutenowego:
- tortilli bezglutenowych: