Dorsz - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!

Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!


Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?


Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!


Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!


Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.


Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!


Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!


Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!


Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!


Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.


Dorsz – co to za ryba?
Dorsz to drapieżna ryba morska odławiana w chłodnych akwenach, przedstawiciel rodziny dorszowatych. Ten wędrowny gatunek spotkać można w północnej części Oceanu Atlantyckiego, żyje też w morzach północnej Europy. Pływa w odległości kilkuset metrów od brzegu na bardzo dużych głębokościach.
Jak wygląda dorsz?
Ciekawostką jest to, że dorsz zmienia kolor w zależności od miejsca osiedlenia. Na bokach i grzbiecie ma marmurkowy wzorek w kolorach: oliwkowym, szarym i beżowym z czerwonymi plamkami. Ciało ryby jest wydłużone. Rybę tę wyróżnia to, że poza płetwami ogonową, piersiową i brzuszną ma także trzy płetwy grzbietowe i dwie odbytowe. Dorsz ma także charakterystyczne wargi – dolna jest mniejsza od górnej, ma też wąsik – jest on organem zmysłu. Mięso dorsza jest koloru białego.
Dorsz bałtycki a atlantycki
Dorsz bałtycki nazywany pomuchlą to podgatunek dorsza atlantyckiego, którego z kolei nazywa się po prostu dorszem lub wątłuszem. Dorsz bałtycki ma delikatniejsze, lepsze mięso i więcej wartości odżywczych.
Jakie wartości odżywcze ma dorsz?
Dorsza bez wątpienia warto jeść, to nie tylko smaczna, ale i zdrowa ryba! Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminę B6, wapń i fosfor. Pokrywa zapotrzebowanie na białko – prawie w 40%! – a także na selen.
Ile kalorii ma dorsz?
W zależności od tego, jak przyrządzimy dorsza, 100 g mięsa ma odpowiednio:
-
91 kalorii (dorsz surowy),
-
137 kalorii (filet z dorsza smażony w mące),
-
107 kalorii (dorsz pieczony),
-
94 kalorie (dorsz wędzony).
Jak przyrządzić dorsza?
Dorsza możesz oczywiście usmażyć, upiec w folii lub zgrillować. Jest to także ryba idealna do wędzenia. Ze względu na neutralny smak mięsa możesz dodać dorsza do różnych past. Będzie także świetny do zupy rybnej. Pamiętaj jednak, że przy obróbce w wysokich temperaturach może on tracić wartości odżywcze – zawarte w rybie kwasy omega-3 i omega-6 ulegają rozpadowi.
Gdzie dorsz ma polędwicę?
Polędwica to mięsień wzdłuż grzbietu dorsza. Jeśli mamy do czynienia z filetem – jest to górna, grubsza część.
Kulinarne porady:
Dlaczego dorsz się rozpada?
Dotyczy to głównie mrożonych filetów. Powód pierwszy może być taki, że ryba jest stara. Drugim może być niewystarczające rozmrożenie i duża ilość wody w filecie. Dorsza należy rozmrażać dość długo, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Smażyć rybę należy na bardzo rozgrzanym tłuszczu.
Dlaczego dorsz jest twardy?
Dorsz będzie twardy i gumowaty, jeśli temperatura patelni będzie za niska. Smaży się wtedy za długo, właściwie zaczyna się gotować, a w efekcie jest nie do zjedzenia.