Boże Narodzenie - Zupy - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!
Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!
Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!
Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!
Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!
Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.
Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!
Zupa migdałowa
Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!
Przepisy na zupy
Pomysły na dobre zupy domowe: co może się przydać?
Wśród wielu pomysłów na zupę szczególnie polecamy te propozycje, których zrealizowanie nie zajmie wiele czasu, a same dania będą pyszne i bogate w składniki odżywcze. To zresztą największa siła tych posiłków. W Kuchni Lidla znajdziesz przepisy na wiele różnych zup - smacznych i jednocześnie bardzo zdrowych. Do błyskawicznego przygotowania zup kremów przyda się robot kuchenny, blender lub wyspecjalizowany rozdrabniacz elektryczny. To praktyczne urządzenie, które bardzo przyspiesza dzielenie warzyw na mniejsze części. Niemniej tradycyjny zestaw deska do krojenia i nóż też świetnie zda egzamin. Ponieważ zupy świetnie nadają się jako posiłek w pracy, warto też pomyśleć o pojemnikach do przechowywania żywności. Jeśli lubisz te dania o wyrazistym smaku, możesz pomyśleć o młynkach do przypraw, dzięki którym będziesz mógł pozwolić sobie na doprawianie zup świeżą solą i pieprzem.
Tradycyjne zupy warzywne – sprawdź nasze przepisy
Wśród tradycyjnych zup warzywnych kuchni polskiej nie może zabraknąć kilku istotnych pozycji. Należą do nich m.in.:
- zupa pomidorowa z bazylią,
- zupa grochowa, czyli popularna grochówka wojskowa,
- zupa burakowa, inaczej zwana różową zupą buraczkową.
Szczególną odmianą ostatniej z wymienionych jest barszcz. Bez niego nie mogą przecież odbyć się święta Bożego Narodzenia. Z kolei w letnie i upalne dni młode liście i korzenie buraka ćwikłowego służą do przyrządzenia orzeźwiającej zupy z botwiny, którą jada się pod postacią chłodnika.
Oprócz typowych zup warzywnych sporządzanych na wywarach mięsnych coraz częściej Polacy zajadają się zupami o kremowej konsystencji, a więc nieco gęstszej strukturze aniżeli powszechnie znana zupa kalafiorowa, cebulowa czy koperkowa. Jeśli więc jesteście zwolennikami zupy kremu, np. z pomidorów, z brokułów, z cukinii czy też z dyni, to z pewnością spodobają się wam również przepisy Kuchni Lidla na podobną w gęstości:
- zupę czosnkową
- zupę ziemniaczaną z łososiem i krewetkami
- zupę dyniową z imbirem
- zupę z dyni z makaronem z szynki
- arabską zupę z soczewicy ze szpinakiem
Jak widać, dodatki w zupach o smaku danego warzywa są bardzo mile widziane. Takiej zupie marchewkowej uroku dodadzą bataty i ser kozi, zupie brokułowej – gruszki i gorgonzola, a z kolei w przypadku zupy z cukinii idealnie sprawdzą się kurki. Grzyby to zresztą wdzięczne składniki pierwszych dań głównych. W Kuchni Lidla znajdziecie też przepisy na tradycyjną zupę grzybową oraz zupę pieczarkową. A wszyscy, którzy w warzywnych zupach poszukują oryginalnych lub też orientalnych akcentów, powinni koniecznie spróbować serbskiej zupy fasolowej albo np. kokosowej zupy curry z marchewką.
Przepisy na różne zupy: warzywne i na mięsie
Warzywa nie są oczywiście jedynymi składnikami zup. Równie dobrze ich podstawą mogą być mięsa, ryby, owoce morza czy różnego rodzaju kasze. My proponujemy wziąć pod uwagę klasyki kuchni polskiej, takie jak rosół czy krupnik, oraz przepisy na charakterystyczne zupy pochodzące z innych zakątków świata, np. na zupę meksykańską. Najważniejsze to jednak mieć sprawdzony przepis, a taki znajdziecie w Kuchni Lidla. Spójrzcie na kilka z nich!