Porzeczki – niewielkich rozmiarów kuliste jagody zebrane w długie grona, rosną na krzewach osiągających wysokość do 3 metrów. Owoce występują w trzech kolorach: czerwonym i czarnym oraz mało popularnym – białym. Choć należą one do jednej rodziny, różnią się od siebie właściwościami. Wszystkie porzeczki jednak, bez względu na ich kolor, powszechnie zaleca się osobom mającym problemy z układem krążenia, gdyż dzięki zawartej w nich rutynie wzmacniają naczynia krwionośne.
Czarne porzeczki
Czarne porzeczki są jednymi z najbogatszych w witaminę C owoców. Zaledwie 50 g czarnych porzeczek pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. W skórce zawarte są antocyjany, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i mają działanie przeciwzapalne. W krajach skandynawskich suszoną, sproszkowaną czarną porzeczkę stosuje się jako lekarstwo przeciw biegunce.
W kuchni czarną porzeczkę wykorzystuje się zarówno na surowo, jak i do licznych przetworów, w tym w szczególności soków, syropów i nalewek.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 63 kcal
• Białko – 1,4 g
• Węglowodany – 15,3 g
• Tłuszcz – 0,4 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA
Czerwone porzeczki
Czerwone porzeczki zawierają 4 razy mniej witaminy C niż ich czarna odmiana, jednak również zawierają spore ilości witamin i związków mineralnych. Czerwone porzeczki także spożywać można na surowo oraz jako składnik przetworów. Zawierają one więcej pektyny, dzięki czemu doskonale nadają się do robienia dżemów i konfitur. Białe porzeczki zbliżone są swoim składem do porzeczek czerwonych – różnią się od nich przede wszystkim ilością barwnika.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 56 kcal
• Białko – 1,4 g
• Węglowodany – 13,8 g
• Tłuszcz – 0,2 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA