Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ

Zieloną soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie (soczewica musi być całkowicie pokryta wodą). Jeśli soczewicy wcześniej nie namoczymy, czas gotowania wydłuży się do ok. 35-40 minut.

KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Filety rybne rozmrażamy. Soczewicę osączamy i gotujemy w świeżej wodzie (soczewica musi być całkowicie pokryta wodą) z dodatkiem liścia laurowego i tymianku pod przykryciem przez 10-15 minut, aż będzie miękka.

KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Selera naciowego oczyszczamy i kroimy w małe plasterki. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Marchewki dusimy na 1 łyżce roztopionego masła przez 3 minuty. Dodajemy selera i cebule i smażymy razem przez około 5 minut. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i miodem. Soczewicę osączamy i dodajemy, mieszając.

KROK 4: SMAŻYMY RYBĘ

Sandacza myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na pozostałym, rozgrzanym maśle od strony skóry przez 4 minuty, aż będzie chrupiący. Obracamy i w zależności od grubości filetów smażymy kolejne 4-6 minut.

Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i przed podaniem dodajemy do sałatki. Podajemy z rybą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Sum z karaibską salsą

Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.

Sum z karaibską salsą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Dorsz z chorizo i rozmarynem

Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.

Dorsz z chorizo i rozmarynem sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 4:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!