
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 patelnie
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości ok. 5-8 mm. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w grube plastry.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na dwóch patelniach rozgrzewamy odrobinę oliwy. Na jednej z nich kładziemy plastry bakłażana i smażymy z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy plastry ziemniaków (także z dwóch stron). Następnie smażymy plastry cukinii i papryki (również z dwóch stron).
KROK 3: UKŁADAMY WARZYWA WARSTWAMI
Usmażone ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego i obficie solimy. Następnie układamy plastry bakłażana i je również solimy. Kolejna warstwa to plastry cukinii, które także obficie solimy. Na samym końcu układamy pokrojoną paprykę i solimy.
KROK 4: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie kroimy pomidory w dużą kostkę. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając.
KROK 5: DODAJEMY POMIDORY
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory (wraz z szypułkami, aby uwolniły smak). Całość doprawiamy oregano, tymiankiem, cukrem i solą. Czekamy, aż sos się zredukuje.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Kiedy sos się zredukuje, wyciągamy szypułki pomidorów i wylewamy sos na wierzch warzyw. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Ryba po japońsku
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Jajka na miękko
- Łazanki
- Domek z piernika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Boczek pieczony
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
922 dni temu
3 kg czy 3 sztuki ziemniaków?
Odpowiedz
1023 dni temu
Genialne wege danie! Nawet mięsożercom smakowało i nie domagali się padliny na obiad ;p
Odpowiedz
1068 dni temu
Dziś zrobiłem TUMBET. Dobry !!!!! Pozdrawiam Serdcznie.
Odpowiedz