Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 patelnie
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości ok. 5-8 mm. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w grube plastry.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na dwóch patelniach rozgrzewamy odrobinę oliwy. Na jednej z nich kładziemy plastry bakłażana i smażymy z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy plastry ziemniaków (także z dwóch stron). Następnie smażymy plastry cukinii i papryki (również z dwóch stron).
KROK 3: UKŁADAMY WARZYWA WARSTWAMI
Usmażone ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego i obficie solimy. Następnie układamy plastry bakłażana i je również solimy. Kolejna warstwa to plastry cukinii, które także obficie solimy. Na samym końcu układamy pokrojoną paprykę i solimy.
KROK 4: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie kroimy pomidory w dużą kostkę. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając.
KROK 5: DODAJEMY POMIDORY
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory (wraz z szypułkami, aby uwolniły smak). Całość doprawiamy oregano, tymiankiem, cukrem i solą. Czekamy, aż sos się zredukuje.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Kiedy sos się zredukuje, wyciągamy szypułki pomidorów i wylewamy sos na wierzch warzyw. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Sycący ziemniaczany omlet jest doskonały o każdej porze dnia. Klasyka kuchni w stylu hiszpańskim, która jest w zasięgu ręki!
Tortilla sandwich z TikToka
Ta tortilla jest nadziana najlepszymi dodatkami! Sprawdź, jak ich połączenie smakuje po zapieczeniu tej niezwykle prostej kanapki, którą przygotujesz w błyskawicznym tempie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Gołąbki bez zawijania
- Kolorowa zapiekanka
- Empanada galicyjska
- Milopitakia
- Kumpir w stylu greckim
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Hiszpańska pizza
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Ziołowa lemoniada
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Penne z salsą freddo
- Wegański green bowl
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Zakwas żytni
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Golonka na sposób azjatycki
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
593 dni temu
3 kg czy 3 sztuki ziemniaków?
odpowiedz
694 dni temu
Genialne wege danie! Nawet mięsożercom smakowało i nie domagali się padliny na obiad ;p
odpowiedz
738 dni temu
Dziś zrobiłem TUMBET. Dobry !!!!! Pozdrawiam Serdcznie.
odpowiedz