zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • keksówkę
  • papier do pieczenia
  • tarkę o dużych oczkach
  • praskę do czosnku
  • robot wielofunkcyjny lub blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

Krok 1: Podsmażamy składniki pasztetu

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz.

Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem.

Krok 2: Miksujemy składniki pasztetu

Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy żurawiny, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy włoskie.

Krok 3: Pieczemy pasztet

Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz.

Na wierzchu układamy gałązki oregano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Maria Maria
    61 dni temu
    Smak super tylko konsystencja gumowa🤔 Czy nie byłaby lepsza gdybym zmieliła zimny farsz?

    odpowiedz

  • Łała Łała
    63 dni temu
    Proszę napisać jaki wymiar keksówki, please :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    63 dni temu
    Możesz użyć keksówki o wymiarach 25x12 cm.
  • LAŁA LAŁA
    63 dni temu
    Dziękuję <3
  • Gość Gość
    137 dni temu
    3 puszki fasoli ? jakiej wielkości te puszki by proporcje zostały zachowane ? Niedokładany ten przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    135 dni temu
    1 puszka ma 400 g :)
  • Gość Gość
    76 dni temu
    Przepis Lidla zatem i produkty z ryneczku Lidla - a w sklepie fasola ma standardowe puszki tak jak np. pomidory, groszek itp. 😉. Pozdrawiam ciepło
  • Gość Gość
    179 dni temu
    Fasola z puszki konserwowa - czy gotowana na parze np Bonduelle?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    174 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o fasolę konserwową.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram