zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • robot wielofunkcyjny
  • bambusowy parowar
  • ściereczkę
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej

Kacze udka dusimy w oleju rzepakowym na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Gotowe mięso przekładamy na talerz, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie oddzielamy widelcem od kości.Dzilimy (szarpiemy) na mniejsze kawałki.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w naczyniu robota. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy.

Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie na desce i formujemy z niego kulę, którą następnie umieszczamy w misce i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Majonez łączymy w miseczce z drobno posiekanymi składnikami sosu: papryczkami jalapeño, czosnkiem i szczypiorem z dymki.

Dodajemy pieprz, ocet ryżowy i skórkę startą z limonki. Mieszamy i odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.

Krok 3: DOPRAWIAMY MIĘSO

Szarpaną kaczkę łączymy w misce z czosnkiem pokrojonym w półplasterki, drobno posiekanym imbirem, skórką startą z limonki, dymką pokrojoną w piórka oraz posiekaną kolendrą.

Całość doprawiamy sosem sojowym, syropem klonowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Krok 4: FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na desce delikatnie oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy placuszki, a każdy z nich smarujemy z wierzchu olejem.

Placuszki składamy na pół (warstwą oleju do wewnątrz) i układamy na kawałkach papieru do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.

Krok 5: PARUJEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte bułeczki umieszczamy (razem z papierem do pieczenia) w bambusowym parowarze umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą.

Parujemy ok. 15-20 minut (długość parowania zależy od wielkości bułeczek).

Krok 6: PODAJEMY BUŁECZKI

Ugotowane bułeczki wypełniamy sosem i mięsem z kaczki, a z wierzchu posypujemy pokruszonymi orzeszkami i kolendrą. Podajemy z dodatkową porcją sosu, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Domi Domi
    243 dni temu
    Jaki to ma być tłuszcz do ugotowania kaczki ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    242 dni temu
    Kaczkę konfituje się w oleju roślinnym. Można tę czynność przeprowadzić w piekarniku, jak i na ogniu. Możesz zerknąć po wskazówki do tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/konfitowana-kaczka
  • Gość Gość
    240 dni temu
    Ona chyba po prostu jest upieczona we wlasnym tluszczu
  • Gość Gość
    244 dni temu
    A co jak nie mamy parownika bambusowego? Może użyć durszlaka albo sitka metalowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    244 dni temu
    Oczywiście, że można! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram