Typ dania - przepisy i pomysły
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.
Grochówka z kiszoną kapustą
Połączenie klasycznej grochówki z kiszoną kapustą to zupa, którą zapamiętasz na długo! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak ta zupa świetnie smakuje.
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.
Krem z brązowych pieczarek z gremolatą
Aromatyczny krem z brązowych pieczarek i borowików, czyli kwintesencja jesieni w misce, która dzięki dodatkowi gremolaty nie traci na świeżości. Przygotuj to danie i sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków.
Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!
Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym
Pierś kaczki z sosem wiśniowo-jabłkowym to wyborne połączenie. Zobacz, jak szybko je przygotujesz, i zaskocz bliską osobę wyśmienitym daniem, nie tylko na romantyczną kolację.
Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!
Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!
Omlet francuski z sałatką
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.
Krem ziemniaczany z kurkami
Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!
Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!
Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!
Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!
Ciastka owsiane z bananem
Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!
Bezglutenowe wypieki – sprawdź nasze przepisy
Do ciast bezglutenowych wystarczy użyć odpowiedniego miksu mąki migdałowej, ryżowej czy kukurydzianej, aby uniknąć pszenicy w składzie. Wypróbuj sernik z rabarbarem na spodzie z mąki migdałowej, ryżowej i kukurydzianej. To tylko jeden z wielu przepisów Kuchni Lidla na ciasto bezglutenowe, które w sezonie letnim warto upiec z owocami, albo chociaż wykorzystać je jako dekorację, jak w przypadku tarty kokosowej. Można też sięgnąć po inne dodatki w postaci kakao czy czekolady, gdy dodamy jeszcze wiśnie – powstanie pyszny bezglutenowy tort „Czarny las”. Jeśli nie czujecie się na siłach, aby podjąć się od razu wypieku tortu, to godnym polecenia ciastem czekoladowym o bezglutenowym składzie będzie również brownie z malinami. Łatwiejsze w wykonaniu będą już tylko bezglutenowe ciasteczka, a tych na pewno trzeba spróbować z co najmniej dwóch przepisów Kuchni Lidla. Jak zrobić ciastka bezglutenowe, a konkretnie ciasteczka migdałowe pokaże wam Daria Ładocha, zaś Paweł Małecki powie, jak upiec florentynki migdałowe. Wypróbujcie również inne przepisy Kuchni Lidla na słodkie przekąski bezglutenowe:
- bezowy tort cytrynowy
- kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- jogurtowiec z karambolą i migdałami
- makaroniki nadziewane czekoladą
Sprawdzony przepis na pyszny bezglutenowy chleb
Chleb bezglutenowy to spore wyzwanie kulinarne, ale z pomocą Kuchni Lidla samodzielne upieczenie takiego chleba jest jak najbardziej możliwe. Zanim podejmiecie się wypieku chleba bez glutenu, pamiętajcie o kilku kwestiach, które znacznie ułatwią wam zadanie i będą jednocześnie pełnić funkcję wskazówek. Przede wszystkim chleb bezglutenowy może powstać tak jak tradycyjny, na zakwasie. Wystarczy zamiast mąki pszennej użyć odmiany, która jest naturalnie pozbawiona glutenu. Do takich należą np. mąka ryżowa, kokosowa czy też gryczana. W składzie ciasta na chleb bezglutenowy warto uwzględnić sporą ilość wody oraz dodatków, takich jak pestki dyni, słonecznika, siemię lniane czy migdały. Taki zabieg stosuje m.in. Kinga Paruzel, która w przepisie na chleb bezglutenowy zachęca do wykorzystania jak największej porcji nasion. W ten oto sposób możecie upiec chleb bezglutenowy z przepisu Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Zaufajcie sprawdzonej recepturze!
Bezglutenowe przepisy kulinarne – nasze propozycje
Przepisy na dania bezglutenowe przydadzą się w każdej kuchni, bo to doskonałe przykłady obiadów i kolacji na każdy dzień, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Bezglutenowe naleśniki, które w Kuchni Lidla znajdziecie pod postacią bezglutenowych pancakes z musem jabłkowym, są nie tylko łatwe i szybkie w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszne! Jeśli więc poszukujecie przepisów bez glutenu, które mogą wypełnić wasz tygodniowy jadłospis, trafiliście idealnie. Z Lidlem przygotujecie m.in. bezglutenowe ciasto na pizzę, bezglutenowe tortille, a nawet dania makaronowe, które nie będą zawierać ani grama glutenu. Jak to zrobić? Spójrzcie na bezglutenowe przepisy i podążajcie za wskazówkami kucharzy Kuchni Lidla, którzy podpowiedzą wam, jak przyrządzić dania z:
- makaronu bezglutenowego:
- tortilli bezglutenowych: