zobacz film

Janusz Pacelt

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • patelnię grillową
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200-210°C

Krok 1: Przygotowujemy mięso

Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.

Krok 2: Przygotowujemy beszamel

Przygotowujemy beszamel

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

 

 

Krok 3: Grillujemy plastry cukinii i bakłażana

Grillujemy plastry cukinii i bakłażana

Cukinie i bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy na bok.

 

 

Krok 4: Układamy warstwy lasagne

Układamy warstwy lasagne

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami grillowanego bakłażana (w jednej warstwie), wylewamy część beszamelu, rozkładamy farsz mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-210°C.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Jola Jola
    48 dni temu
    Ciekawe gdzie on upchnął te 2cukinie I dużego bakłażana? 🤔 Zdecydowanie chyba lepiej aby warstw warzyw było więcej, tak jak w prawdziwej lasagne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    47 dni temu
    Oczywiście, warstw można robić więcej i zrobić zapiekankę w głębszym naczyniu :)
  • Gość Gość
    516 dni temu
    Super przepis! Nawet bez pomidorów;) Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1200 dni temu
    Czy bakłażan i cukinię można ugrillowac w piekarniku na pergaminie jeśli nie mamy odpowiedniej patelni? I jeśli tak, to ile powinno to trwać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1198 dni temu
    Można podsmażyć plastry na zwykłej patelni. Można wykorzystać w tym celu również piekarnik - wówczas musisz doglądać stanu upieczenia cukinii i bakłażana. Powinno to zając około 15 minut.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram