Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • blachę do pieczenia lub patelnię
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blender
  • praskę do czosnku
  • termometr kuchenny

Krok 1: Smażymy falafele

Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Krok 2: Pieczemy chlebki pita

Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę z ogórków

Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Pity przekrawamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty, falafele, sałatkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Małgorzata FCz Małgorzata FCz
    167 dni temu
    Falafele zrobiłam z makaronem, rewelka i banalnie proste. Nie wiem skąd takie problemy w komentarzach. U mnie wyszło super!

    odpowiedz

  • Małgorzata FCz Małgorzata FCz
    168 dni temu
    czy ciecierzycę trzeba wcześniej ugotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    168 dni temu
    Nie, blendujemy namoczoną nieugotowaną ciecierzycę :)
  • Okrasa Okrasa
    422 dni temu
    tere fere falafele Dario. Ten przepis jest do bani. Zrobiłem co do joty i falafele się rozpadły w oleju. Nie było co wyciągać. Na obiad zjedliśmy pity (kupiłem gotowe) z warzywami i sosem 1000 wysp. NIE MARNUJCIE PIENIĘDZY NA TEN PRZEPIS! dramat... :(

    odpowiedz

  • Gordon Gordon
    422 dni temu
    u mnie to samo. żona mnie pobiła bo obiadu nie było :/ obok falafeli ten przepis nawet nie leżał.
  • Joaśka Joaśka
    276 dni temu
    Nie zgodzę się, robiłam ten przepis i jest super,właśnie zamierzam go powtórzyć.
  • Małgorzata FCz Małgorzata FCz
    143 dni temu
    Poleciłam przepis znajomym. Strasznie narzekali . Okazało się że wymieszali olej z resztą składników na falafele :) Może warto by było dla roztargnionych napisać w składnikach na falafele , że olej do smażenia, a nie do wymieszania ;)
  • Gość Gość
    487 dni temu
    Dzień dobry czy sucha ciecierzycę można zastąpić taką z puszki i wtedy w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Joanna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    486 dni temu
    Droga Joanno, oczywiście możesz użyć ciecierzycy konserwowej. Do przygotowania falafeli z przepisu Darii będziesz potrzebowała ok. 800 g ciecierzycy, czyli mniej więcej dwie puszki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram