Szybkie przepisy - Przetwory owocowe - przepisy i pomysły:

Szybkie przepisy

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Lidl

Marmolada cytrynowa z imbirem

Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Marmolada cytrynowa z imbirem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Cytryny z miodem i rumem

Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Cytryny z miodem i rumem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 270 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Gruszki w syropie

Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Gruszki w syropie

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Owoce to znakomity materiał na przetwory, szczególnie jeśli dysponujecie ich nadmiarem i nie macie pomysłu albo czasu na ich efektywne wykorzystanie. Dżemy, konfitury czy musy to wartościowe i pyszne przysmaki, które możecie przygotować ze świeżych owoców, a później cieszyć się nimi, zwłaszcza gdy nadejdą chłodniejsze dni. Sprawdźcie, jakie przepisy na przetwory owocowe czekają na was w Kuchni Lidla.

Jakie rodzaje przetworów owocowych wyróżniamy?

Spośród wszystkich przetworów owocowych największą popularnością cieszą się zdecydowanie dżemy. Tutaj wybór jest ogromny, bo dżem może powstać w zasadzie z każdego owocu. Gruszki, śliwki, mango, banany, wiśnie, maliny, nektarynki czy brzoskwinie – wszystkie te owoce mogą stać się jego składnikami. Dość często w polskich domach sięga się także po konfitury. Te odróżnia od dżemów przede wszystkim wielkość użytych owoców. W konfiturze znajdziecie o wiele większe kawałki owoców, dlatego tego typu przetwory są w konsystencji gęstsze od dżemów. Oczywiście, największe części owoców, bo prawie w całości, zachowuje się w syropach. By przygotować np. śliwki w syropie, wystarczy pozbawić je pestek i przekroić na pół, podobnie postępuje się z gruszkami po wykrojeniu gniazd nasiennych, a z truskawek usuwa się jedynie szypułki. Do znacznie rzadszych odmian przetworów owocowych pod względem konsystencji należą powidła, musy i marmolady. W tym wypadku owoce niekiedy przeciera się przez sito, aby uzyskać pożądany efekt pulpy. Między innymi z tego właśnie powodu do przygotowania marmolady używa się zazwyczaj owoców o luźnym miąższu, który z łatwością rozpada się podczas gotowania.

Najpopularniejsze przepisy na przetwory owocowe!

Jeśli chcecie skosztować wszystkich rodzajów przetworów owocowych, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla. Tu możecie wybierać i przebierać do woli, poszukując ulubionych przysmaków. Tylko spójrzcie! Oto wybrane przepisy Kuchni Lidla na najpopularniejsze przetwory owocowe:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!