Szybkie przepisy - Przetwory owocowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.


Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.


Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!

Jabłkowy chutney z kolendrą
Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Jabłkowy chutney z piwem
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Cytryny w miodzie
Aromatyczne, sfermentowane w miodzie cytryny, które będą świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, lemoniady czy deserów.

Cytryny w soli
Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Jakie rodzaje przetworów owocowych wyróżniamy?
Spośród wszystkich przetworów owocowych największą popularnością cieszą się zdecydowanie dżemy. Tutaj wybór jest ogromny, bo dżem może powstać w zasadzie z każdego owocu. Gruszki, śliwki, mango, banany, wiśnie, maliny, nektarynki czy brzoskwinie – wszystkie te owoce mogą stać się jego składnikami. Dość często w polskich domach sięga się także po konfitury. Te odróżnia od dżemów przede wszystkim wielkość użytych owoców. W konfiturze znajdziecie o wiele większe kawałki owoców, dlatego tego typu przetwory są w konsystencji gęstsze od dżemów. Oczywiście, największe części owoców, bo prawie w całości, zachowuje się w syropach. By przygotować np. śliwki w syropie, wystarczy pozbawić je pestek i przekroić na pół, podobnie postępuje się z gruszkami po wykrojeniu gniazd nasiennych, a z truskawek usuwa się jedynie szypułki. Do znacznie rzadszych odmian przetworów owocowych pod względem konsystencji należą powidła, musy i marmolady. W tym wypadku owoce niekiedy przeciera się przez sito, aby uzyskać pożądany efekt pulpy. Między innymi z tego właśnie powodu do przygotowania marmolady używa się zazwyczaj owoców o luźnym miąższu, który z łatwością rozpada się podczas gotowania.
Najpopularniejsze przepisy na przetwory owocowe!
Jeśli chcecie skosztować wszystkich rodzajów przetworów owocowych, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla. Tu możecie wybierać i przebierać do woli, poszukując ulubionych przysmaków. Tylko spójrzcie! Oto wybrane przepisy Kuchni Lidla na najpopularniejsze przetwory owocowe:
- konfitura z truskawek:
- powidła śliwkowe:
- powidła śliwkowe z czekoladą
- powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonumus gruszkowy z pomarańczą
- mus szarlotkowy
Warto też poznać recepturę na mus kokosowy, którą znajdziecie w przepisach na kokosowe ciasto z migdałami, ciasto kokosowo-ananasowe lub naleśniki à la Raffaello.