Przetwory
Przetwory z warzyw na zimę – wybieramy najsmaczniejsze!
Nie ma nic lepszego niż własne, samodzielnie przygotowane przetwory na zimę. Ich zrobienie wymaga co prawda poświęcenia chwili wolnego czasu, ale smak i jakość bez wątpienia wynagradzają podjęty trud. Jeśli więc zastanawiacie się, jakie przetwory warto zrobić na zimę, to w pierwszej kolejności weźcie pod uwagę warzywa. W Kuchni Lidla znajdziecie aż 4 sposoby na warzywne przetwory z buraków, cukinii, papryki i grzybów, a dokładniej, z pieczarek. Oczywiście, w polskich domach, bez dwóch zdań, królują przetwory z ogórków, przy czym dominują wśród nich ogórki kiszone. Niektórzy mają też w zwyczaju przygotowywać z ogórków przetwory na zimę w postaci sałatki. Specjalnie z myślą o nich Kuchnia Lidla opracowała przepis na kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby, do wyboru w wersji łagodnej i pikantnej. Sporym zainteresowaniem cieszą się także przetwory z pomidorów. Z pomidorów robi się zwykle przecier lub passatę pomidorową. Kuchnia Lidla poleca jednak spróbować nieco mniej znanych receptur, których głównym składnikiem są pomidory, a mianowicie konfitury z pomidorów z curry oraz słodkiego dżemu z pomidorów. Zaskakujące, jak kilka przypraw może odmienić tradycyjne postrzeganie pomidorów w kuchni, które zwykle kojarzymy z daniami wytrawnymi.
Przepisy na pyszne owocowe przetwory!
W waszej spiżarni nie może zabraknąć również domowych przetworów z owoców. Gdy sezon w pełni, śmiało przyrządzajcie owocowe przetwory, najlepiej korzystając z przepisów Kuchni Lidla na:
- przetwory z pigwy:
- przetwory z truskawek:
- przetwory z truskawek, czarnej i czerwonej porzeczki: konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- przetwory z malin: dżem rabarbarowo-malinowy
- przetwory z czereśni: konfitura czereśniowa z nasionami chia
- przetwory z winogron: imbirowy dżem z winogron
- przetwory z gruszek:
- przetwory z jabłek:
- przetwory z jabłek i gruszek: jabłka i gruszki z rodzynkami
Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
Kluczową kwestią w przypadku przetworów jest ich pasteryzacja. Nawet najsmaczniejsze konfitury czy dżemy mogą przecież nie przetrwać zimy, jeśli nie będziecie wiedzieć, jak właściwie pasteryzować przetwory w słoikach. Na początku należy zaznaczyć, że istnieją dwie metody naturalnej konserwacji, tj. pasteryzacja na sucho – w piekarniku i pasteryzacja na mokro – w garnku z wodą. O każdej z nich dowiecie się więcej dzięki filmom instruktażowym Kuchni Lidla. Być może dotychczas nie spotkaliście się z pierwszym z wymienionych sposobów utrwalania domowych przetworów, dlatego tym bardziej namawiamy do zapoznania się ze wskazówkami, jak powinno się pasteryzować przetwory w piekarniku. Oczywiście, istotne jest także to, gdzie będziecie przechowywać gotowe do spożycia i poddane już pasteryzacji przetwory. Najlepiej zapewnić im chłodne, suche i ciemne miejsce, w którym jednocześnie będzie stosowana odpowiednia wentylacja. Najlepszymi pomieszczeniami będą piwnica albo spiżarnia, spełniające takie właśnie warunki.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!

Zakwas na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Cytryny w soli
Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.

Ogórki kiszone
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
