Wegańskie - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Dynia faszerowana komosą ryżową
Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.


Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Wegańskie faworki
Szukasz przepisu na najlepsze wegańskie faworki? Kinga przygotowała recepturę bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Sprawdzone przepisy na dania wegańskie
Dania wegańskie mogą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dostępność produktów na półkach sklepowych oraz odpowiednie wegańskie przepisy sprawiają, że przyrządzanie potraw z zachowaniem zasad diety wegańskiej to czysta przyjemność. Smaczne pomysły na wegańskie dania znajdziecie w Kuchni Lidla. Oto wybrane przepisy na wegańskie obiady:
- wegańskie burgery z kotletem z buraków oraz burgery z tofu
- wegańskie pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- wegańskie sushi, czyli wegetariańskie maki sushi
- wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami
- curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- wegańskie tortille w postaci wrapów z sałaty z tofu
Wegańskie desery – sprawdź nasze propozycje
Wegańskie pyszności mogą się co prawda nieco różnić składem od typowych przysmaków, do których jesteśmy przyzwyczajeni, jednak na liście przykładowych wegańskich deserów z łatwością odnajdziecie popularne nazwy ciast i specjałów cukierniczych, jak np. wegańskie ciasto marchewkowe, wegańskie brownie z fasoli czy też wegański makowiec w polewie czekoladowej. Kuchnia Lidla poleca weganom na deser:
- wegańskie ciastka:
- wegańskie torty:
- wegańskie lody:
W przepisach dedykowanych weganom spotkacie się od czasu do czasu z wegańskimi czekoladami, do których zalicza się m.in. czysta gorzka czekolada. Często stosuje się również jej alternatywę, albo tworzy się na jej bazie różnego rodzaju kremy czekoladowe, np. powstałe z syropu klonowego, mleczka i oleju kokosowego. Wśród pomysłów Kuchni Lidla na wegańskie ciasto czekoladowe znajdziecie na przykład przepis na wegański sernik na korzennym spodzie, w którym polewę czekoladową przygotowano właśnie z wymienionych wcześniej składników. Z kolei w wegańskich eklerkach z kremem cytrynowym zamiast czekolady deserowej użyto kakao. Jak widać, sposobów na uzyskanie czekolady w wegańskim wydaniu jest naprawdę sporo.