Agrest jest stosunkowo młodą rośliną. Można odnaleźć informacje, iż jako roślina wykorzystywana w kuchni zaistniała dopiero w XVI wieku. Agrest rośnie na krzakach. Jego pełna nazwa to porzeczka agrest. Krzew agrestu zielenieje jako pierwszy na wiosnę i jako jeden z pierwszych wydaje owoce.
Jak wygląda?
Owoce agrestu to jagody o zielonej, czasem czerwonawej skórce, która pokryta jest drobnymi włoskami. W środku znajdziemy soczysty, nieco kwaśny miąższ z drobnymi pestkami. Agrest należy spożywać tylko wtedy, gdy jest dojrzały.
Agrest można spożywać na surowo. Dodaje się go do kompotów, przetwarza się go na dżemy. Popularne są również galaretki agrestowe. W niektórych europejskich krajach wykorzystywany jest do produkcji octu.
Jakie ma właściwości?
W tym niewielkim owocu odnajdziemy sporą ilość witaminy C oraz potasu. Dodatkowo agrest zawiera pektynę, rozpuszczalny błonnik, który naturalnie żeluje. Dzięki tym właściwościom wspaniale nadaje się do przygotowania zdrowych galaretek lub zagęszczania dżemów z innych owoców. Pektyny pozytywnie wpływają na nasz organizm. Pomagają w obniżeniu stężenia cholesterolu, dzięki czemu chronią nas przed miażdżycą. Dodatkowo wspomagają usuwanie toksyn z organizmu i zapobiegają zaparciom.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 44 kcal
• Białko – 0,88 g
• Węglowodany – 10,18 g
• Tłuszcz – 0,58 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA