Mięso mielone to produkt, który daje nieograniczone pole do popisu. Wykorzystywane w kuchniach na całym świecie, doprawiane na tysiące sposobów i podawane w różnorodnych formach, zdaje się nigdy nie znudzić. Pomyśl o faszerowanych mięsem warzywach, orientalnej kofcie, zapiekankach, grillowanych burgerach, aromatycznym sosie bolońskim albo pikantnym chili con carne… Trzeba przyznać, że potrawy inspirowane tradycją kulinarną innych krajów mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Tak naprawdę tylko od inwencji twórczej kucharza zależy, co wyczaruje z porcji świeżego mielonego.
W tym tygodniu przekonasz się, że zarówno student z niewielkim budżetem, pani domu gotująca dla całej rodziny, jak i szef kuchni potrafią z mięsa mielonego wyczarować nietuzinkowy obiad. Dorota Wellman dzieli się swoim ulubionym przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Nasi goście przybyli z daniami, które zabiorą nas w szybką podróż dookoła świata. Poznaj przepis na węgierską, faszerowaną paprykę, azjatycką zupę z klopsikami, ultraszybki włoski makaron i meksykańskie burrito w naleśniku. Studenci z łatwością udowodnili, że można ugotować porcję sycącego dania za około 5 zł, a dzięki trikom, które podsunął im Karol Okrasa, potrawy nabrały wyjątkowego charakteru.
Jeśli masz ochotę na jedną z naszych propozycji, wpadnij do Lidla po porcję świeżego mięsa w dobrej cenie i zabierz się do gotowania. To proste!
Komentarze (0)