
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie paski, mniej więcej równej wielkości. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.
Podsmaż
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.
Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował. Możemy też zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).
Podaj
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Komentarze (42)
49 dni temu
Mniam, proste i smaczne. Moje dzieci uwielbiają😉
odpowiedz
58 dni temu
To juz moj trzeci przepis z KuchniLidla. Za kazdym razem wychodzi swietnie. Dziekuje!
odpowiedz
57 dni temu
Gaelle, to my dziękujemy za zaufanie i wspólne gotowanie! Życzymy sobie i Tobie kolejnych udanych spotkań w kuchni :)
271 dni temu
Bardzo dobre! Nie miałam wystarczającej ilości curry, więc dodałam przyprawę złocistą do kurczaka oraz paprykę ostrą. Również wrzuciłam całą puszkę ananasa w kawałkach. Taki miks również był pyszny ;)
odpowiedz
464 dni temu
Pyszne danie:) Wszystkim bardzo smakowało, jednak zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe - pychotka :*
odpowiedz
464 dni temu
Brzmi dobrze! :)
922 dni temu
Wystarczy ścisnąć pięścią większy kawałek ananasa i będziemy mieli świeżutki soczek
odpowiedz
1047 dni temu
Trochę słabo ze niby bierzemy swierzego ananasa ale musimy dokupić puszkę żeby mieć z niej sok. Powinien byc inny sposób na sos.
odpowiedz
1046 dni temu
Izo, możesz wycisnąć sok ze świeżego ananasa :)
1418 dni temu
Rewelacyjny kurczak curry z ananasem. Dodałam gruszkę i zamieniłam miód na musztardę miodową. Zmiana na plus. Serdecznie polecam!
odpowiedz
1417 dni temu
Brzmi pysznie! :)
1466 dni temu
Zasugerowałam się komentarzami i zrezygnowałam z miodu. Wyszło przepysznie, na pewno jeszcze nie raz wykonam tę potrawę!
odpowiedz
1500 dni temu
A mi wyszło strasznie sproszkowane i nie wiem dlaczego, przez przyprawy? Robiłam wszystko jak w przepisie :(
odpowiedz
1600 dni temu
Mojim zdaniem 2 łyżki miodu wystarczy ;) chyba że ktoś lubi bardzo słodko :)
odpowiedz
1754 dni temu
Zamiast miodu dodałam dwie łyżeczki MUSZTARDY miodowej Madero i wyszło przepyszne! :) spokojnie można zamieniać, polecam.
odpowiedz
2148 dni temu
Ja dodałam zamiast śmietany jogurt, smakowało wyśmienicie. Pozdrawiam
odpowiedz
2176 dni temu
Zgadzam się, danie jest za słodkie, na drugi raz nie użyję miodu, ograniczę trochę sok z ananasa. Poza tym baaardzo dobre.
odpowiedz
2300 dni temu
Trochę za słodkie, może dodatek soku z cytryny rzeczywiście pomoże. Na 4 osoby wychodzi trochę za mało. Ale ogólnie b. dobre, rodzina się dopytuje, kiedy zrobię to jeszcze raz.
odpowiedz
2333 dni temu
Dodałam do dania gruszki, wyszło przepysznie. Polecam przepis! :) Bon apettit!
odpowiedz
2344 dni temu
Danie będzie mniej słodkie, jeśli przyprawimy je większą ilością curry - wtedy słodycz zostanie przełamana ostrością przyprawy:) Ja dodałam jeszcze czarnuszki, bo lubię, a ponieważ nie miałam kolendry świeżej, to użyłam ziaren, które zmiażdżyłam (ok. 0,5 łyżeczki). Wszystkim bardzo smakowało:)
odpowiedz
2363 dni temu
Ann, jogurt w tym przypadku się nie sprawdzi.
odpowiedz
2363 dni temu
Zapowiada się pysznie, już się zabieram za przygotowanie ;) jednak mam pytanie, czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem naturalnym?
odpowiedz
2365 dni temu
Bardzo dobre danie - zarówno z samą śmietaną, jak i mleczkiem kokosowym (robiłam obie opcje). Dla urozmaicenia dodałam jeszcze orzechy nerkowca i pini prażone w miodzie, mleczku kokosowym i curry :)
odpowiedz
2431 dni temu
Drogi Gościu - świetny pomysł :) Z pewnością mleczko kokosowe również świetnie się sprawdzi w tym przepisie.
odpowiedz
2432 dni temu
Czy można zamiast śmietany dodać mleczko kokosowe ?
odpowiedz
2495 dni temu
Magdo, możesz poeksperymentować z sosem sojowym, jednak należy pamiętać, że wówczas uzyskujemy zupełnie inny smak dania. Zostawilibyśmy jednak miód, gdyż dobrze się on komponuje zarówno z sosem sojowym, jak i ananasem.
odpowiedz
2495 dni temu
Szukam przepisu na ananasa z kurczakiem, ale w sosie sojowym. Myślicie że mogę go tutaj trochę dodać? Odejmę za to nieco curry i miodu. :)
odpowiedz
2510 dni temu
Pyszne danie. Ja nie dodałam miodu, bo akurat nie miałam go w domu i prawdopodobnie dzięki temu nie wyszło za słodkie. Moim zdaniem słodycz z ananasa i soku wystarczy, zwłaszcza jeśli używa się owoców z puszki.
odpowiedz
2533 dni temu
Zrobiłam-nawet smaczne, mężowi baaardzo smakowało, dla mnie może być:) Przeczytałam komentarze i dodałam sok z cytryny i to był świetny pomysł. Następnym razem poszukam mleczka kokosowego do smaku:) Jednak zdjęcie nie ma nic wspólnego z potrawą jaką proponujecie...Radzę zmienić zdjęcie lub nie dodawać wcale...
odpowiedz
2559 dni temu
Generalnie nawet dobre, ale o niebo lepsze jest po dodaniu soku z cytryny. Bez tego danie jest ZA słodkie niestety, a przez to mdławe, sok z cytryny dodaje mu charakteru i ładnie przełamuje słodycz ananasa i miodu :)
odpowiedz
2575 dni temu
pyszności :d
odpowiedz
2578 dni temu
Jeżeli ktoś preferuje bardziej wytrawne smaki poleam curry z kurczakiem Jamiego Olivera: http://www.ladyhousewife.pl/azjatyckie-przysmaki/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/
odpowiedz
2590 dni temu
To moje popisowe danie, ja używam kłącza imbiru wielkości kciuka, oczywiście drobno pokrojonego, zamiast śmietanki daję mleczko kokosowe, rodzynki marchewkę i cukinię pokrojone w zapałki (dla koloru), żona podaną potrawę już na talerzu lekko słodzi brązowym cukrem.
odpowiedz
2627 dni temu
Maćku, jeśli wolisz wytrawne smaki, może skusisz się na pieczonego kurczaka w ziołach prowansalskich? https://kuchnialidla.pl/product/pieczony-kurczak-z-ziolami-prowansalskimi-i-cytryna
odpowiedz
2628 dni temu
Nie da sie zjeść..niestety ale nie mój smak. Słodkie aż przez to niedobre.
odpowiedz
2634 dni temu
Kuchnia to wspaniałe miejsce do eksperymentów! Jeśli jesteś fanem mleczka kokosowego, wypróbuj przepis na krewetki: http://kuchnialidla.pl/product/Krewetki-w-mleku-kokosowym-Dla-Niej
odpowiedz
2634 dni temu
Ja śmietankę 18% zastąpiłam mleczkiem kokosowym po prostu "niebo w gębie":)
odpowiedz
2635 dni temu
pycha :)
odpowiedz
2684 dni temu
Bardzo udany przepis, przede wszystkim przepyszne i bardzo szybkie!
odpowiedz
2685 dni temu
Zrobilam, zjadlam :-). Ale jak dla mnie za duzo curry...
odpowiedz
2747 dni temu
danie rzeczywiście proste, bo nawet mi się udało :P a co ważne, przy tym smaczne :)
odpowiedz
2748 dni temu
Proste, szybkie i przede wszystkim pyszne!
odpowiedz
zobacz wszystkie