zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o wymiarach 28 x 18 cm
  • małą tarkę
  • robot kuchenny
  • worek cukierniczy

 

KROK 1: Układamy herbatniki

Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.

KROK 2: Wykładamy masę krówkową

Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.

KROK 3: Przygotowujemy budyń

W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.

KROK 4: Ucieramy masło i robimy krem budyniowy

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.

KROK 5: Wykładamy krem budyniowy

Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.

KROK 6: Przygotowujemy warstwę śmietanową

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.

KROK 7: Wykładamy warstwę śmietanową

Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.

Gdy masa śmietanowa będzie stabilna, dekorujemy ciasto startą czekoladą i pozostałą masą krówkową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram