
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 20 cm
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Łączymy składniki piernika
Żurawiny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jajka ubijamy z ksylitolem. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Nasiona chia mielemy w młynku. Do osobnej miski przesiewamy przez sitko suche składniki (mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia i sól). Mieszamy z nasionami chia. Suche składniki stopniowo łączymy z masą jajeczną, cały czas mieszając.
Krok 2: Dodajemy marchewkę, imbir i bakalie
Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach – dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Orzechy pekan rozdrabniamy w moździerzu. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy żurawiny i orzechy – mieszamy całość.
Krok 3: Pieczemy piernik
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy ok. 70-80 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.
Krok 4: Przygotowujemy polewę
W rondelku podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej czekoladę i masło orzechowe.
Krok 5: Dekorujemy ciasto
Orzechy laskowe pieczemy na blasze, następnie zdejmujemy z nich skórkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą, orzechami laskowymi, orzechami pekan, pestkami dyni oraz rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. Polewamy odrobiną syropu klonowego.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Risotto z kurczakiem
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
1310 dni temu
Czym można zastąpić ksyliotol?
odpowiedz
1309 dni temu
Ksylitol możesz zastąpić miodem, stewią lub syropem klonowym.
1308 dni temu
No chyba nie
1009 dni temu
erytrytol, miód, zwykły cukier
2034 dni temu
A jaki jest czas pieczenia dla piekarnika z termoobiegiem?
odpowiedz
2030 dni temu
Agnieszko, w tym przepisie pieczemy piernik z funkcją grzania góra-dół i rekomendujemy, by tak przygotować ciasto. Pieczenie z termoobiegiem zajmie prawdopodobnie mniej czasu, ale nie jesteśmy w stanie przewidzieć, ile dokładnie. Najlepiej będzie, jeśli w trakcie, pod koniec pieczenia, czyli mniej więcej po upływie 1 godziny, sprawdzisz, czy piernik jest upieczony za pomocą wykałaczki :) Powodzenia!
2048 dni temu
Ile czasu i jakich warunkach można przechowywać piernik z marchwi?
odpowiedz
2048 dni temu
Piernik możesz przechowywać owinięty folią spożywczą lub ściereczką w chłodnym miejscu do tygodnia. Polecamy jednak, by polewę przygotować na świeżo i polać nią ciasto w dniu podania lub dzień wcześniej-będzie smakować i prezentować się znacznie lepiej :)