Bez glutenu - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.
Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!
Pasta kanapkowa z tofu i botwinką
Jak szybko przygotować pastę kanapkową z tofu i botwinką? Kinga już spieszy z pomocą! Poznajcie jej przepis na delikatną, pożywną i smaczną pastą. Dzięki użyciu termorobota MC Smart zrobisz ja naprawdę w kilka chwil.
Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!
Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!
Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, cukinią i tartą mozzarellą, czyli przepis na obiad z blachy, który zachwyci niejednego domownika. Sprawdź, jak go przygotować!
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Zachęcający zapach i świeże, apetyczne składniki – taka właśnie jest sałatka z ryżem i tuńczykiem. Ten przepis to doskonały wybór wszystkich osób, które cenią sobie smaczne, a zarazem lekkie dania. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić sałatkę z dodatkiem tuńczyka i ryżu!
Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!
Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!
Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą
Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!
Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.
Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!
Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Bezglutenowe wypieki – sprawdź nasze przepisy
Do ciast bezglutenowych wystarczy użyć odpowiedniego miksu mąki migdałowej, ryżowej czy kukurydzianej, aby uniknąć pszenicy w składzie. Wypróbuj sernik z rabarbarem na spodzie z mąki migdałowej, ryżowej i kukurydzianej. To tylko jeden z wielu przepisów Kuchni Lidla na ciasto bezglutenowe, które w sezonie letnim warto upiec z owocami, albo chociaż wykorzystać je jako dekorację, jak w przypadku tarty kokosowej. Można też sięgnąć po inne dodatki w postaci kakao czy czekolady, gdy dodamy jeszcze wiśnie – powstanie pyszny bezglutenowy tort „Czarny las”. Jeśli nie czujecie się na siłach, aby podjąć się od razu wypieku tortu, to godnym polecenia ciastem czekoladowym o bezglutenowym składzie będzie również brownie z malinami. Łatwiejsze w wykonaniu będą już tylko bezglutenowe ciasteczka, a tych na pewno trzeba spróbować z co najmniej dwóch przepisów Kuchni Lidla. Jak zrobić ciastka bezglutenowe, a konkretnie ciasteczka migdałowe pokaże wam Daria Ładocha, zaś Paweł Małecki powie, jak upiec florentynki migdałowe. Wypróbujcie również inne przepisy Kuchni Lidla na słodkie przekąski bezglutenowe:
- bezowy tort cytrynowy
- kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- jogurtowiec z karambolą i migdałami
- makaroniki nadziewane czekoladą
Sprawdzony przepis na pyszny bezglutenowy chleb
Chleb bezglutenowy to spore wyzwanie kulinarne, ale z pomocą Kuchni Lidla samodzielne upieczenie takiego chleba jest jak najbardziej możliwe. Zanim podejmiecie się wypieku chleba bez glutenu, pamiętajcie o kilku kwestiach, które znacznie ułatwią wam zadanie i będą jednocześnie pełnić funkcję wskazówek. Przede wszystkim chleb bezglutenowy może powstać tak jak tradycyjny, na zakwasie. Wystarczy zamiast mąki pszennej użyć odmiany, która jest naturalnie pozbawiona glutenu. Do takich należą np. mąka ryżowa, kokosowa czy też gryczana. W składzie ciasta na chleb bezglutenowy warto uwzględnić sporą ilość wody oraz dodatków, takich jak pestki dyni, słonecznika, siemię lniane czy migdały. Taki zabieg stosuje m.in. Kinga Paruzel, która w przepisie na chleb bezglutenowy zachęca do wykorzystania jak największej porcji nasion. W ten oto sposób możecie upiec chleb bezglutenowy z przepisu Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Zaufajcie sprawdzonej recepturze!
Bezglutenowe przepisy kulinarne – nasze propozycje
Przepisy na dania bezglutenowe przydadzą się w każdej kuchni, bo to doskonałe przykłady obiadów i kolacji na każdy dzień, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Bezglutenowe naleśniki, które w Kuchni Lidla znajdziecie pod postacią bezglutenowych pancakes z musem jabłkowym, są nie tylko łatwe i szybkie w wykonaniu, ale przede wszystkim pyszne! Jeśli więc poszukujecie przepisów bez glutenu, które mogą wypełnić wasz tygodniowy jadłospis, trafiliście idealnie. Z Lidlem przygotujecie m.in. bezglutenowe ciasto na pizzę, bezglutenowe tortille, a nawet dania makaronowe, które nie będą zawierać ani grama glutenu. Jak to zrobić? Spójrzcie na bezglutenowe przepisy i podążajcie za wskazówkami kucharzy Kuchni Lidla, którzy podpowiedzą wam, jak przyrządzić dania z:
- makaronu bezglutenowego:
- tortilli bezglutenowych: