Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią. Duże kuliste owoce, osiągające wagę do 2 kg oraz średnicę do 20 cm, rosną na drzewach. Owoce pomelo występują w trzech odmianach: żółtej, żółtozielonej i najrzadziej spotykanej – różowej.
Jak wygląda? Jak smakuje?
Pomelo ma najgrubszą ze wszystkich cytrusów skórę. Gdy przebijemy się przez albedo, dotrzemy do mięsistego, jędrnego i soczystego miąższu. Jego kolor zależy od odmiany pomelo – jest żółty lub różowy. Owoc spożywa się na surowo. Można z niego wytwarzać soki lub dżemy. W smaku pomelo jest wytrawne. Można je umiejscowić między pomarańczą a grejpfrutem – nie jest słodkie jak pomarańcza ani gorzkie jak grejpfrut. Sok z owocu jest nieco kwaśny, lecz mimo to ma właściwości zasadowe.
Jak wybrać?
Wybierając pomelo w sklepie, powinniśmy zwrócić uwagę na jego ciężar – im cięższy owoc, tym świeższy i soczystszy.
Jakie ma właściwości?
Właściwości owoc ten ma podobne do pomarańczy. Zawiera dużą dawkę witaminy C, która wzmacnia organizm w walce z infekcjami. Ze względu na zawartość antyoksydantów opóźnia procesy starzenia na etapie komórkowym. Regularne spożywanie owoców cytrusowych pozytywnie wpływa na cerę. Dzięki cennym składnikom hamuje rozwój miażdżycy oraz zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 38 kcal
• Białko – 0,8 g
• Węglowodany – 9,7 g
• Tłuszcz – 0,3 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA